Agris.cz - agrární portál

FAO: Produkce mléka se zvýší o dvě procenta

19. 6. 2000 | ČTK

Zvýšení produkce mléka o dvě procenta proti loňskému roku v celosvětovém měřítku a dosažení úrovně asi 570 milionů tun předpokládá Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství (FAO). Informoval o tom Vladimír Pokorný z Ústavu zemědělských a potravinářských informací. Podle předpovědi se produkce podstatně zvýší na Novém Zélandu, a to o osm procent.

Růst bude také pokračovat o čtyři procenta v Austrálii a o jedno procento v USA. Ačkoli tento nárůst je v souladu s dlouhodobým očekáváním, bude menší než v loňském roce. Tehdy vysoké nákupní ceny mléka a nízké náklady na krmiva stimulovaly farmáře k vyšší produkci. Také v zemích východní Evropy se očekává růst, a to zejména díky lepší užitkovosti dojnic. Pro některé z tamějších zemí může nadcházející přijetí za členy Evropské unie působit jako podnět ke zvyšování produkce s cílem získat co největší mléčnou kvótu. V řadě vyspělých zemích se uplatňuje politika snižování produkce mléka a přírůstky jsou tedy rok od roku menší, případně zůstává produkce stabilní. V Norsku redukují letošní výrobu mléka limity subvencovaných exportů dohodnuté v rámci Světové obchodní organizace WTO. V Ruské federaci bude také pokračovat trend snižování produkce, protože toto odvětví je pro mnoho výrobců nerentabilní.


Zdroj: ČTK, 19. 6. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.05.2024 22:08