Agris.cz - agrární portál

Navštívili jsme veletrh Jagen und Fischen 2000

28. 5. 2000 | Svět myslivosti

Mnichovský veletrh JAGEN UND FISCHEN 2000 - křižovatka, na které se sešli myslivci, rybáři a sportovní střelci na jedné straně a široká veřejnost na straně druhé, se letos konal ve dnech 5. - 9. 4. Veletrh nenabízel pouze aktuální poznatky a technické novinky, ale zprostředkoval rovněž informace o hospodářském a společensko-kulturním významu myslivosti, rybářství a sportovní střelby. Práci, kterou myslivci a rybáři věnují ochraně přírody, zdůraznili špičkoví němečtí politici, kteří vystoupili na slavnostním zahájení.

Výstaviště, v jehož areálu se koná v průběhu roku celá řada různých veletrhů, se nachází na ploše bývalého letiště stranou od samotného města Mnichova. Tvoří jej komplex navzájem spojených hal obdélníkového tvaru o stejně veliké ploše (přibližně 11 tisíc m2). Veletrh JAGEN UND FISCHEN 2000 probíhal ve třech z nich, přičemž myslivcům a sportovním střelcům patřily dvě haly a rybářské firmy "obsadily" halu jednu. Na přilehlé volné ploše vedle jednoho z mysliveckých pavilónů si návštěvníci mohli navíc prohlédnout terénní automobily.

O tom, že veletrh, resp. tématika myslivosti, rybářství a sportovní střelby, poutala pozornost nejen široké veřejnosti, ale rovněž oficiálních německých státních představitelů, svědčila účast spolkového ministra výživy, zemědělství a lesnictví Karl-Heinze Funkeho a jeho bavorského kolegy Josefa Millera, kteří přednesli pozdravné projevy u příležitosti slavnostního zahájení. Na něm samozřejmě nemohli chybět vrcholní představitelé Bavorského zemského mysliveckého svazu, Hornobavorského rybářského svazu a Bavorského spolku sportovních střelců, odborných garantů celé akce. Všechny tři organizace v závěru veletrhu vyjádřily svou spokojenost s jeho průběhem a atmosférou.

Ostatně přátelská atmosféra a zejména nadmíru pozitivní přístup k návštěvníkům z řad myslivecké, ale především laické veřejnosti byl skutečně vzorový. Na organizaci veletrhu bylo vidět, že si garanti velice dobře uvědomují důležitost dobrého obrazu své činnosti v očích široké nemyslivecké veřejnosti, která často podléhá různým antimysliveckým kampaním vyvolávaných zprávami v některých sdělovacích prostředcích. K informačnímu stánku Bavorského zemského mysliveckého svazu proto jeho obsluha neustále lákala všechny kolemjdoucí a nabízela množství prospektů a propagačních materiálů vysvětlujících podstatu myslivosti a jejího postavení v dnešní době.

OD STÁNKU KE STÁNKU

Každý jistě zažil situaci, ve které neví, kam se dříve podívat. Narážím teď samozřejmě na souvislost s návštěvou veletrhu či výstavy. Na JAGEN UND FISCHEN 2000 to platilo dvojnásobně.

První hala, kterou jsme s kolegy navštívili, patřila rybářům. Protože rybář nejsem, automaticky se nabízela myšlenka "rychlé prohlídky" a následného přesunu do mysliveckých hal. Po chvilce jsem se však přistihl při listování prospekty cestovních kanceláří nabízejících rybolov ve všech koutech světa, při obdivování preparátů ryb a vodních živočichů žijících v bavorských vodách nebo při prohlídce velkého uměle vytvořeného dioráma, které představovalo vodní nádrž obklopenou vegetací a živočichy žijícími nejen u vody. Jistěže jsem nedokázal ocenit všechny ty pruty, olůvka, splávky, rybářské oblečení a veškerou rybářskou výbavu nabízenou různými firmami. Přesto jsem se zde zdržel neočekávaně dlouho. Nutno dodat, že se mezi vystavovateli v rybářském pavilónu se objevili i naši zástupci - Český rybářský svaz a soukromé firmy G. C. H. Milan Pípal a Jiří Klíma.

Rybářský pavilón jsme prošli a nastal čas přesunu do mysliveckých prostor. A tam teprve nastal ten správný kolotoč. Nebo spíše hlavotoč?

KULOVNICE, BROKOVNICE, TROJÁKY, DVOJÁKY ... (NEZAPOMNĚL JSEM NA NĚCO?)

Ve svém živlu museli přirozeně být všichni obdivovatelé loveckých zbraní. Řada renomovaných puškařských firem měla na JAGEN UND FISCHEN 2000 své stánky, a tak se bylo na co dívat. Převahu měly samozřejmě německé firmy jako např. Blaser, Frankonia, Krieghoff, Mauser nebo SIG Arms Sauer, ale nepřehlédnutelné byly rovněž stánky dalších známých zahraničních společností - Browning či Steyr-Männlicher. Kromě firem zabývajících se sériovou výrobou zbraní vystavovali své výrobky i precizní rakouští a němečtí puškaři. Ferlach, Merkel či Suhl jsou značky, jména či sídla puškařů, která není nutno blíže představovat - zná je většina našich myslivců.

Jedním z hitů v oblasti zbraní se stal troják D 99 německé firmy Blaser, který je na trhu do podzimu loňského roku a jehož profil byl u nás uveřejněn v časopise Střelecká revue č. 6/99. Tento model se liší od většiny ostatních trojáků umístěním kulové hlavně nad oběma brokovými, což sice není novinka, ale zároveň to není v současnosti běžné. Konstruktéři zdůvodňují toto řešení urychlením a usnadněním znovunabíjení kulových nábojů. Navíc záměrná osa leží bezprostředně v ose hlavně, takže i montáž optiky a mířidel je velice snadná. Zbraň je vybavena systémem dvojitých zámků s ručním napínáním páčkou nahoře na krku pažby. Po zlomení se natažené kohouty automaticky vypouštějí. Troják se dodává s hlavněmi o délce 57,5 cm (celková délka 100,5 cm, váha 3,3 kg). U brokových hlavní je možné volit pouze mezi rážemi 20/70 nebo 20/76 Magnum. Z kulových ráží je možné vybrat .30-06, .30 R Blaser, .308 Win, 7 x 57 R, 7 x 65 R, 8 x 57 IRS a 9,3 x 74 R. Charakteristickým znakem všech zlamovacích zbraní od firmy Blaser je robustní závěr, který však u trojáku D 99 přechází díky umístění kulové hlavně nahoru na hlavňový svazek velice elegantně ve štíhlou linii klasické baskule, připomínající vzhledem lehkou dvojku. Ruční zdobení dodává zbrani exklusivní vzhled, čemuž odpovídá i cena.

Kromě nových zbraní si zájemci mohli u stánků řady firem prohlédnout, "osahat" a případně i zakoupit již použité zbraně. Tuto možnost měli návštěvníci rovněž u specializovaného stánku, jakési burzy zbraní, kde bylo k mání několik desítek kulových, brokových i kombinovaných zbraní v nejrůznějších rážích a provedení.

V oblasti střeliva do loveckých zbraní byl zajímavostí nový náboj "SuperSabot" od firmy Brennekke do brokovnic s drážkovanou hlavní. Jeho stručný profil jsme přinesli v reportáži z letošního veletrhu IWA (Svět myslivosti č. 5, str. 15).

Pestrou paletu potřeb pro lov a pobyt v přírodě nabízeli výrobci optiky. Firma Schmidt & Bender vystavovala novou generaci zaměřovacích dalekohledů - řadu P/M II. Tyto dalekohledy, vyráběné v pěti modelech podle zvětšení a výbavy, se vyznačují tubusem o průměru 34 mm umožňujícím zvětšení zorného pole a dále snadnou manipulací při nastřelování zbraně a při střelbě za různých podmínek. Novinky nabízely rovněž firmy Leupold či Swarovski, komplexní sortiment Leica, Optolyth, Steiner či Zeiss. U všech nabízených typů byla pozoruhodná bohatá škála přisvětlení záměrné osnovy pro střelbu za šera.

Oproti třem českým vystavovatelům z rybářského pavilonu jsem v katalogu firem nalezl pouze jednoho našeho zástupce, který byl zařazen mezi firmy nabízející zboží pro myslivce. Byla jím firma Roznět Grulich vystavující výrobky ze skla.

JEDNODUCHOST A ÚČELNOST, ZNAMENÍ ŘADY DOPLŇKŮ

Je všeobecně známo, že na společných lovech je nutné dbát na bezpečnost při zacházení se zbraněmi, a protože v Německu od 1. ledna t. r. platí předpisy, které mají předcházet úrazům na společných lovech, objevila se na veletrhu JAGEN UND FISCHEN 2000 řada firem nabízejících oranžové či citrónově žluté vesty, které se navlékají přes oblečení (u nás zatím nosí podobné vesty cestáři nebo policisté stojící na křižovatkách), oranžové pásky, které si lovci umístí na pokrývku hlavy (např. jako pásku přes klobouk) či rovnou oranžové čepice. Pro lovecké psy byla k mání celá řada oranžových a žlutých obojků vyrobených z pružných látek kombinovaných s gumou. Obojek se navlékne psovi přes hlavu a v nepřehledných terénech usnadní lovcům vizuální přehled o pohybu psa, čímž lze předejít případnému postřelení.

Pro milovníky šoulaček připravila jedna z firem řadu "jégrštoků" - holí vhodných jednak k pochůzkám honitbou a současně i k opoře při střelbě na zvěř obeznanou při šoulání, kdy v blízkosti stanoviště lovce není o co se opřít. Teleskopické (tří- a čtyřdílné) hole byly vyrobené z lehké, ale pevné slitiny uhlíku, a na první pohled připomínaly lyžařské hůlky.

KYNOLOGIE - NEDÍLNÁ SOUČÁST MYSLIVOSTI

Zájemci o mysliveckou kynologii se mohli projít "psí uličkou". Tvořily jí stánky německých klubů chovatelů loveckých psů. Protože u každého z nich byl přítomen minimálně jeden chovatel se psem konkrétního plemene, bylo možné zastavit se zde, popovídat si a získat různé informace, a to nejen o obecné problematice chovu psů, ale rovněž o činnosti příslušného kynologického klubu. Stejné pozornosti se těšili rovněž sokolníci, kteří měli na veletrhu také svůj stánek s ukázkami výcviku dravců.

Kromě zastávek u stánků kynologických klubů, kde se návštěvníci mohli nechat inspirovat, bylo možné u firmy na konci "psí uličky" zakoupit nejrůznější doplňky pro čtyřnohé lovecké pomocníky od pomůcek nezbytných k výcviku, přes potřeby k péči o exteriér psa až po nejrůznější druhy granulovaných krmiv a pamlsků.

MYSLIVECKÁ LITERATURA: POHLED DO HISTORIE A NA MONITOR POČÍTAČE

Na veletrhu samozřejmě nemohli chybět ani vydavatelé časopisů a knih s mysliveckou, rybářskou a střeleckou tématikou. Kromě odborných německých mysliveckých periodik (Wild und Hund, Pirsch, Unsere Jagd) bylo možné prolistovat si i rakouský měsíčník Österreichs Weidwerk a různé rybářské časopisy.

Se zajímavým nápadem, který potěšil zejména milovníky historie, přišla knižní vydavatelství. Vydavatelství Paul Parey (vydavatel již zmíněného čtrnáctideníku Wild und Hund), nabízelo reprinty starých německých mysliveckých knih: raesfeldovu Jelení zvěř (Raesfeld, F.: Das Rotwild) - reprint z roku 1899 a od stejného autora Německou myslivost (Raesfeld, F.: Das deutsche Weidwerk) z roku 1914 a dále reprinty prvních ročníků časopisu Wild und Hund z let 1899 a 1900. Konkurenční nakladatelství J. Neumann - Naudamm přišlo s reprintem Riesenthalova mysliveckého lexikonu (Riesenthal's Jagdlexikon) z roku 1916.

V době vyspělých počítačových technologií, kdy mnohé knihy a encyklopedie vychází rovněž v podobě CD-ROM, nebyla ani na JAGEN UND FISCHEN 2000 nouze o tyto produkty. Kromě kompaktních disků s mysliveckou hudbou byly prakticky u všech vydavatelství k mání CD-ROMy s přírodními encyklopediemi a bavorské nakladatelství BLV (vydavatel časopisů Die Pirsch a Unsere Jagd) nabízelo CD-ROM s kompletním materiálem pro přípravu ke zkouškám k získání loveckého lístku.

PREPARÁTY ZVĚŘE JAKO NEDÍLNÁ SOUČÁST MNOHA EXPOZIC

U většiny loveckých kanceláří, a nutno dodat, že zde byly přítomné kanceláře z celého světa, bylo jako upoutávku možné vidět dermoplastické preparace nejrůznějších druhů volně žijících zvířat a zvěře, jejichž lov se objevuje ve většině nabídek. Kromě toho však organizátoři veletrhu připravili pro návštěvníky na dvou plochách uvnitř hal velká diorama. O rybářském pavilonu jsem se již zmínil. V mysliveckých pavilonech bylo možné shlédnout dioráma "Namibia Wildlife" představující africkou faunu v jejím prostředí. Bavorský zemský myslivecký spolek zase připravil ve svém sektoru dioráma domácích druhů zvěře.

Neobvyklou službu nabízel v rámci výstavy jeden soukromý preparátor z Německa. Kromě zpracování úlovku si mohli zájemci objednat tzv. "prepomobil", což není nic jiného než automobil, kterým vám jeho majitel (zmíněný preparátor) přiveze na vámi pořádanou mysliveckou akci již hotové preparáty zvěře a připraví z nich "živý obraz" na ploše od 5 do 50 m2. Jedním z nabízených výjevů ze života zvěře byli např. "bojující kňouři".

TROCHU STATISTIKY NA ZÁVĚR

Letošního ročníku veletrhu Jagen und Fischen se zúčastnilo 411 vystavovatelů z 23 států celého světa. Jejich expozice a doprovodný program si prohlédlo kolem 47 tisíc návštěvníků z 19 států. Návštěvníků ze zahraničí bylo přibližně 10 % z celkového počtu, přičemž většina z nich pocházela evropských států - z Rakouska, Itálie, Švýcarska, České republiky, Maďarska, Slovenska, Polska, Slovinska a Chorvatska.

Při odchodu z areálu výstaviště nebylo možné nevšimnout si poutačů s plakáty, které zvaly na příští, již 10. a tedy jubilejní ročník veletrhu - JAGEN UND FISCHEN 2001, který se bude na mnichovském výstavišti konat od 25. do 29. dubna 2001. Takže na shledanou za rok v Mnichově

ING. DAVID VACA


Zdroj: Svět myslivosti, 28. 5. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.04.2024 13:20