Agris.cz - agrární portál

EU snižuje refundaci vývozu u vepřového na nulu

16. 6. 2000 | ČTK

Evropská komise dnes oznámila, že snížila refundace vývozu vepřového masa na nulu u všech dodávek se šesti východoevropskými zeměmi. Je to výsledek jednání o snížení cel s uchazeči o vstup do EU.

Vzhledem ke zlepšené situaci na trhu s vepřovým masem v zemích EU, a také k závazku unie v rámci dohod GATT o snížení subvencí, byly u určitých masných výrobků sníženy exportní refundace při vývozu do všech zemí mimo EU. Obě opatření vstoupila v platnost včera.

Do skupiny šesti východoevropských zemí s refundací sníženou na nulu patří Česká republika, Maďarsko, Bulharsko, Slovensko, Lotyšsko a Estonsko. Druhá skupina, kam patří Polsko, Rumunsko, Litva a Slovinsko, má také prospěch z nižších cel u vepřového. Dohody s těmito zeměmi však ještě nevstoupily v platnost nebo nebyly uzavřeny. Polsko je přitom jedinou východoevropskou zemí, která ještě musí s EU podepsat dohodu v rámci jednání o takzvané"dvojí nule".

Dosavadní refundace činily u celých poražených kusů a u masa šest EUR na 100 kg, u vnitřností pak čtyři EUR. Kromě toho byly u první skupiny sníženy vývozní refundace na nulu také u výrobků z vepřového, jako je šunka, salámy a lunchmeat, zatímco u skupiny číslo dvě zůstávají sazby na nezměněné úrovni.


Zdroj: ČTK, 16. 6. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.05.2024 11:15