Agris.cz - agrární portál

EUROPATAT o vlivu rozšíření EU na obchod s bramborami

14. 6. 2000 | ČTK

Rozšíření EU a jeho vliv na obchod s bramborami, aktuální problémy evropského obchodu s touto komoditou a některé nové směrnice EU, týkající se této oblasti,budou projednávány na 52. kongresu asociace EUROPATAT, který začíná ve čtvrtek 15. června v Praze. Řekl ti předseda Ústředního bramborářského svazu ČR František Novák.

Kongresu se zúčastní i předseda Stálého fytosanitárního výboru EU Marc Vereecke, který vystoupí s přednáškou "Hodnocení fytokaranténní situace u brambor v České republice a ostatních kandidátských zemích s ohledem na jejich přijetí do EU". Právě fytokaranténní bariéry jsou podle Nováka jednou z hlavních překážek vývozu českých brambor do EU. Jednání Vereecka s Ministerstvem zemědělství ČR a Státní rostlinolékařskou správou ČR, která se uskuteční během jeho návštěvy na kongresu ČR, mohou pro další jednání s EU znamenat pozitivní změny pro české bramborářství ve vztahu k EU, dodal Novák. Na programu bude také jednání o přijetí zástupců Maďarska a Slovenska do této asociace.

EUROPATAT, která byla založena v roce 1952, je evropskou asociací sdružující zástupce 16 zemí, především z EU. Hlavní úkoly asociace jsou podpora mezinárodního obchodu s bramborami a podpora profesních a komerčních zájmů členů na evropské i mimoevropské úrovni. Každý členský stát je zastoupen svoji národní organizací. Česká republika se stala členem v roce 1996 a zastupuje ji Ústřední bramborářský svaz ČR.


Zdroj: ČTK, 14. 6. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.05.2024 22:43