Agris.cz - agrární portál

Ministři životního prostředí ČR a Polska jednali o spolupráci

12. 6. 2000 | ČTK

Ministri životního prostredí CR a Polska jednali o spolupráci

Spoluprací v preshranicní ochrane prírody a spolecným postupem pri zaclenování do Evropské unie se zabývali ve ctvrtek a v pátek ministri životního prostredí Ceské republiky a Polska Miloš Kužvart a Antoni Tokarczuk. Jejich jednání se uskutecnilo v rámci druhého zasedání cesko-polské Smíšené komise pro otázky životního prostredí. Kužvart sdelil, že hovorili také o národním parku Krkonoše, o monitorování ovzduší, ekologickém vzdelávání nebo preshranicním posuzování vlivu staveb na životní prostredí v príhranicních oblastech.

"CR je proti nám v urcitém predstihu, protože už má pripraven návrh zákona o geneticky modifikovaných organismech," rekl Tokarczuk. Uvítal proto Kužvartovu nabídku pomoci v této oblasti. Dodal, že jeho ministerstvo reprezentuje oblast, kde není treba rivality. Naopak vzájemná spolupráce a pomoc je podle nej potrebná a pomáhá obema stranám. Ministri navštívili Chránenou krajinnou oblast Blaník, Podblanické ekocentrum Ceského svazu ochráncu prírody a prohlédli si jeho Stanici pro handicapované živocichy. "Ochranu zvírat v Polsku nekontrolujeme, ale možná budeme kontrolovat a bude to otázka mého resortu," rekl polský ministr.

Behem dvoudenního jednání si ministri vytycili okruhy spolupráce v letech 2001 až 2002. Patrí k nim napríklad vytvorení modelového preshranicního území v oblasti Krkonoš a Jizerských hor, které by bylo soucástí soustavy evropských chránených území Natura 2000. Obe strany budou spolupracovat i pri budování mezinárodní dopravní síte, která by mela vést Chránenými krajinnými oblastmi Poodrí a Jeseníky.

Ministri se shodli na tom, že bude treba usmernit turistický ruch v príhranicní oblasti nebo iniciovat schuzku o možnostech obnovení biologické kontinuity mezinárodních toku. Spolupráci v oblasti vodního hospodárství na hranicních vodách by mela zakotvit pripravovaná mezivládní dohoda. Smíšená komise pro otázky spolupráce v oblasti ochrany životního prostredí vznikla na základe dohody mezi ceskou a polskou vládou 15. ledna 1998.


Zdroj: ČTK, 12. 6. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.05.2024 10:49