Agris.cz - agrární portál

Klasický mor prasat už nehrozí

8. 6. 2000 | Právo

Po víc než dvouletém boji s klasickým morem divokých prasat si mohou veterináři na jihovýchodní Moravě konečně vydechnout.

Zatímco ještě loni například na Zlínsku myslivci v lesích ulovili nebo našli deset zvířat s touto nebezpečnou nákazou, letos je klid. "Nejvíc případů jsme zaznamenali loni v prvním pololetí, mor se tady držel. Teď se ale zdá, že už opravdu ustoupil a nebezpečí nákazy pominulo," řekl ředitel zlínské Okresní veterinární správy Valdemar Stiksa. Na Zlínsku a sousedním Kroměřížsku tak museli letos veterináři pouze na jednom místě vyhlásit ochranné pásmo kvůli tomu, že myslivci ulovili nakažené prase v sousedním okrese, u Hošťálkové na Vsetínsku. Protože žádné jiné nemocné zvíře v těchto místech již delší dobu neobjevili, mohli i toto opatření nyní zrušit. Veterináři si letošní vývoj nemohou vynachválit. "V našem okrese jsme na tom loni byli množstvím objevených nakažených prasat nejhůř v celé republice. Letos je vývoj příznivý nejen u nás, ale i v okolních okresech," řekl Stiksa. Podle něj na tom mají z velké části podíl finanční odměny myslivcům za ulovení nemocného prasete, které v pásmech ochrany představují tisíc korun za nemocný kus. "Zástřelné, které se začalo vyplácet před třemi lety, rozhodně sehrálo svou roli. Stavy černé zvěře se díky tomu snížily. Podstatné ale bylo i to, že se celá populace za tu dobu promořila. Zvířata, která na nákazu nezahynula, prostě získala proti moru imunitu," konstatoval Stiksa.


Zdroj: Právo, 8. 6. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 10:15