Agris.cz - agrární portál

Přeprava zvířat by měla trvat max. osm hodin

8. 6. 2000 | ČTK

Maximálně osm hodin by podle ochránců zvířat měla trvat přeprava jatečných zvířat. Kvůli benevolentní směrnici Evropské unie však křižují kamióny přepravující hospodářská zvířata starý kontinent bez ohledů na jejich strádání i několik dní. Tvrdí to Společnost pro zvířata, která vede ve spolupráci s evropskými nevládními organizacemi kampaň za úpravu současné směrnice.

"Evropský parlament už počátkem 90. let na naše návrhy přistoupil, proti však byli ministři zemědělství jednotlivých zemí," uvedla na dnešní tiskové konferenci předsedkyně Společnosti pro zvířata Dita Michaličková. Důvodem, proč se evropským úředníkům nechce směrnici změnit, je podle ní dotační politika unie a strach o zaměstnanost na jatkách v jižních státech Evropy. Svou roli podle ní přitom hraje i záliba jižanů v čerstvém mase. Podle návrhu ochránců by zvířata mohla být zabita nejvýše osm hodin cesty od místa, kde vyrostla. Dál už by se mohlo převážet pouze jejich maso. Současná směrnice sice počítá s osmi hodinami,dává však prostor řadě výjimek. Ochránci, které v Bruselu zastupuje Evropská koalice pro hospodářská zvířata, doufají, že se jim povede prosadit přísnější pravidla v následujících měsících. Ministrům zemědělství členských zemí EU promítli minulý měsíc záběry zachycující utrpení přepravovaných zvířat.


Zdroj: ČTK, 8. 6. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 17.05.2024 06:45