Agris.cz - agrární portál

Kužvart podpoří požadavek Prahy na úhradu nákladů na MMF

8. 6. 2000 | ČTK

Ministr životního prostředí Miloš Kužvart dnes přislíbil pražskému primátorovi Janu Kaslovi, že ve vládě podpoří požadavek magistrátu na uhrazení zvýšených nákladů záchranky, strážníků a hasičů při zasedání Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Světové banky (SB). Zástupci těchto složek odhadují náklady kvůli možným demonstracím až na 40 milionů korun, přesnější částka má být známa do poloviny června.

Ministr financí Pavel Mertlík se ve středu vůči uhrazení nákladů postavil zdrženlivě. Míní že Praha je tak bohaté město, že o peníze nemá potřebu žádat. "Pokud taková žádost bude, tak ji posoudíme, eventuálně ji předložíme vládě," řekl ministr financí. "V průběhu července by vláda o této věci měla ještě jednou jednat," řekl Kužvart novinářům po skončení dnešního jednání s Kaslem.

Primátor byl postojem ministra potěšen. "Jednak (případné) zásahy a jednak příprava a akce spojené s prevencí stojí peníze všechny složky bezpečnostního systému," uvedl Kasl dodal, že více peněz bude potřeba i na úklid města. Primátor také vyzval Kužvarta, aby působil na ekologické aktivisty, aby se nenechali "zneužít" na případných demonstracích. "Pokud pan ministr dokáže oslovit ekologické aktivisty, kteří by vyjádřili odlišný názor (na činnost MMF a SB) účastí na antifóru a neúčastnili se pouličních akcí, budu jenom rád," uvedl. Kužvatr řekl, že se sám zúčastní alternativního diskusního fóra Jiná zpráva, které v Městské knihovně uspořádají některá nevládní sdružení. Podle něj je nutné, aby byly vytvořeny podmínky pro komunikaci s nevládními organizacemi.

Nadále podle Kasla zůstává otázkou, zda hlavní město poskytne odpůrcům globalizace Strahovský stadión; radní by měli podle něj rozhodnout do 14 dnů. S myšlenkou přišel vládní zmocněnec pro zasedání Zdeněk Hrubý, podporuje ji jak primátor, tak ministr vnitra Stanislav Gross a pražská policie. Proti se postavil například radní pro bezpečnost Rudolf Blažek. "Nejsem si jist, zda Strahov bude pro využití schválen. Chápu argumenty těch, kteří říkají, že nechtějí použít městský majetek pro tyto účely," uvedl Kasl. Podle něj by se v případě, že rada poskytnout stadión odmítne, bude muset jednat o dalších možnostech. "Aby byli odpůrci globalizace v parcích, Pražané rozhodně nechtějí," podotkl. Do Prahy se má v září sjet až 20 000 odpůrců globalizace.


Zdroj: ČTK, 8. 6. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 16:14