Agris.cz - agrární portál

Fencl bude jednat s ukrajinským protějškem Kirilenkem

8. 6. 2000 | ČTK

Ministr zemědělství ČR Jan Fencl odlétá v pátek na pracovní návštěvu Ukrajiny, na níž se setká s ministrem zemědělské politiky Ivanem Kirilenkem. Dnes to oznámilo tiskové oddělení ministerstva zemědělství.

Ministři budou jednat o možnostech vzájemného obchodu s agrárními komoditami. Ze strany ČR jde zejména o vývoz vepřového a hovězího masa, výrobků z brambor, zeleninových směsí, zavařenin a marmelád,ovocných šťáv, šumivých vín a piva, plemenných zvířat, inseminačních dávek a embryí. Česká strana by chtěla také jednat o vývozu laboratorní techniky, veterinární diagnostiky, vakcín, léčiv, preparátů a technologických zařízeních a strojů z ČR.

Ministr Fencl by se měl setkat i s místopředsedou vlády Michailem Gladijem, který je odpovědný za resort zemědělství a potravinářského průmyslu. Česká delegace navštíví i 12. mezinárodní zemědělsko-průmyslovou výstavu Agro. Agrární obrat obchodu s Ukrajinou loni činil téměř 328 milionů korun, což představuje asi 61 procent předloňského obratu. Vývoz z ČR se na loňském obratu podílel 286 miliony korun. První čtyři měsíce letošního roku zaznamenaly v porovnání se stejným obdobím roku loňského zvýšení obratu o 247 procent. Z ČR se do konce dubna uskutečnil do Ukrajiny vývoz za skoro 167milionů korun a dovezeno bylo zboží za 24 milionů korun. Nejvíce obchodovanými položkami je slad, káva, semena a pšenice z české strany, a tvaroh, sýry, vejce, melasa a slonovina, želvovina, rohy a parohy z Ukrajiny.


Zdroj: ČTK, 8. 6. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 06:46