Agris.cz - agrární portál

Listerie: jak bojovat s tímto patogenem

2. 6. 2000 | ÚZPI

Výskyt listerií, tolerance vůči chladu ve srovnání s jinými organismy. Předpokládá se, že listerie mohou tolerovat vysoké koncentrace soli, nízké koncentrace kyslíku, působení chlóru a mohou růst v kyselém prostředí (až do pH 4,4). Relativně nízká teplota organismus zabíjí (teplota okolo 70 °C). Eliminace listerií, kontrolní opatření proti případné kontaminaci,"pojistné" operace pro omezení růstu listerií v hotových výrobcích.

Více informací přinášejí: Potravinářské aktuality - Masný průmysl, 42, 2000, č. 2, s. 42 - 44 (-lep-)


Zdroj: ÚZPI, 2. 6. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 24.12.2025 20:33