Agris.cz - agrární portál

ČR může kvóty pro zemědělské komodity zavést ihned

31. 5. 2000 | ČTK

Kvóty pro zemědělské komodity může ministerstvo zemědělství (MZe) zavést přes Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) ihned, pokud to uzná za nezbytně nutné pro připravenost ČR na přijetí do EU v roce 2003. Sdělil to tiskový mluvčí MZe Pavel Kovář.

SZIF se má zabývat organizací trhu se zemědělskými a potravinářskými výrobky. Navrhované zásahy do agrárního trhu by měly mít především formu intervenčních nákupů a podpor a zavádění produkčních kvót pro citlivé komodity. Díky pozměňovacímu návrhu poslance Pavla Peška z Unie svobody je ve schváleném návrhu zákona formulace o zavedení kvót přes SZIF až v určitém nezbytně nutném předstihu před vstupem do EU.

Kovář dále uvedl, že MZe připravuje návrh zákona o kvótaci obecně. Zavedení kvót podle tohoto zákona by bylo mnohem čistší, přesnější a průhlednější než přes ZIF, řekl. Tento návrh zákona však zatím neprošel ani vládou. Se zavedením SZIF a kvótací souhlasí také tajemník Agrární komory ČR Jan Záhorka. Ten počítá s přizpůsobením SZIF evropským podmínkám novelizací v roce 2002 a se zavedením kvót pro mléko podle připravovaného zákona od začátku příštího roku.

Za nezbytnou instituci regulující agrární výrobu a trh označil SZIF předseda Českomoravského svazu podnikatelů v zemědělství Jaroslav Brom. Systém kvót existuje v Evropě řadu let a podle Bromových zkušeností se postupem času staly snadno obchodovatelnými. Podle Broma se tímto směrem bude vyvíjet i situace u nás.


Zdroj: ČTK, 31. 5. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.05.2024 16:57