Agris.cz - agrární portál

Soud prohlásil konkurs na sýrárnu MIKA Josefov

31. 5. 2000 | ČTK

Krajský soud v Hradci Králové prohlásil v polovině května pro platební neschopnost konkurs na akciovou společnost MIKA Josefov na Náchodsku, která je známá produkcí eidamských sýrů. Potvrdil to majitel společnosti Vladimír Škop.

Návrh na konkurs sýrárny podaly trutnovské společnosti EKO-REAL a NEVE, kterým Mika po splatnosti dluží dohromady 1,3 milionu korun. K prohlášení konkursu se připojila sama Mika, takže se již proti němu nemůže odvolat. Jedním z hlavních důvodů, které vedly k platební neschopnosti firmy, bylo podle Škopa předloňské zhroucení ruského trhu, kam firma vyvážela zhruba polovinu své produkce. "Pádem ruského trhu Mika ztratila odbyt a začaly se hromadit problémy", řekl Škop.Tržby firmy loni klesly na zhruba 240 milionů korun z předloňských 455 milionů korun. Dalšími důvody insolvence byla podle Škopa nemožnost firmy vymoci pohledávky u svých odběratelů a vysoká nákupní cena mléka při nízkých prodejních cenách mléčných výrobků na českém trhu.

Výši závazků a pohledávek sýrárny Škop odmítl uvést s tím, že to je předmětem probíhajícího konkursního řízení. Podle soudu jsou věřiteli mimo jiné Finanční úřad Jaroměř, Komerční banka, Okresní správa sociálního zabezpečení Náchod, Agro Jaroměř a Zemědělské družstvo Žernov, kterým Mika dluží celkem 7,5 milionu korun. Nyní společnost podle Škopa zpracovává mléko ve mzdě na sýry pro nejmenovanou obchodní společnost. V provozu pracuje kolem 75 lidí.


Zdroj: ČTK, 31. 5. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.05.2024 17:55