Agris.cz - agrární portál

Ještě jednou k "parohaté televizi"

28. 5. 2000 | Myslivost

Ješte jednou k "parohaté televizi"

Od vydání clánku "Bude televize parohatá" (Myslivost c. 11/99) uplynuly celé tri mesíce, ale slibovaný televizní magazín stále ješte nespatril svetlo sveta. Zato v redakci televizního studia v Brne se sešla celá rada dopisu, která témer jednoznacne vítá tento slibovaný pravidelný mesícník. Mnohé z nich jsou pro nás inspirací a pisatelé nás upozornují na zajímavosti v jejich sdruženích, na zajímavá místa ci osobnosti. Velmi prekvapivé byly i dopisy, které nám neposílali jen myslivci, ale i kynologové, príznivci streleckého sportu a hlavne pak milovníci prírody.

Popravde receno, po napsání clánku jsme necekali takovou odezvu. Bylo nám jasné, že široká myslivecká základna prijme televizní nabídku s radostí, ale o to vetší radost nám delaly dopisy ci telefonáty od "nemyslivcu".

Naším hlavním cílem je totiž prinést na televizní obrazovku kvalitní porad nejen pro myslivce, ale i pro širokou verejnost, které není lhostejný osud naší prírody. Namísto velkých slov o globalizaci a svetu rítícího se k ekologické katastrofe, chceme ukazovat konkrétní a jasné kroky vedoucí k ochrane našeho spolecného prírodního bohatství.

Jak již bylo receno ve vzpomenutém clánku, chce náš porad predstavit myslivce v tom nejlepším slova smyslu a konkrétními ukázkami z bežné a mnohdy každodenní práce myslivcu presvedcit naši verejnost o nutnosti a smysluplnosti jejich existence. Nebude to zrejme úkol lehký, vždyt názory typu myslivec = organizovaný pytlák nebo zákerný vrah, se stále objevují v tisku nebo i v televizi samotné. Je smutné, že nekteré podnety k temto názorum vycházejí prímo z našich rad, tedy od myslivcu samotných. Nechci být moralistou, ale zrejme nejjednodušší a nejúcinnejší bude zacít každý sám u sebe. Stací si jen uvedomit, že zelený hubertus a pres rameno prehozená flinta z nás neciní pána lesa, ale cloveka, který je k prírode daleko vnímavejší a ohleduplnejší. Cloveka, pripraveného lesu a zveri predevším sloužit. Pokud nás zacne okolí takto i vnímat, stane se myslivost, a tím pádem i myslivec, necím smysluplným a spolecensky hodnotným. Bez této snahy nás všech nic nepomuže ani televizní magazín, ve kterém si budeme hrát na to, jakými chceme být.

Naše první televizní nahánka na myslivecký magazín byla neúspešná. Nabídka brnenského televizního studia na myslivecký magazín byla pražským vedením zamítnuta. V nedávné dobe došlo k zásadním zmenám ve vedení Ceské televize. Byl jmenován nový generální reditel a spolu s ním i programový reditel. Povzbuzeni vašimi reakcemi se pokusíme o druhou nahánku, která snad bude úspešnejší. Je totiž pravdou, že myslivost je vecí verejnou a Ceská televize televizí verejnoprávní. Nezbývá než verit, že televize bude skutecne parohatou, ale jen ve chvílích, kdy bude vysílat práve Myslivecký magazín. Takové "parohy" by jí urcite slušely!

Vaše prípadné námety a typy pro pripravovaný myslivecký magazín zasílejte do redakce casopisu Myslivost nebo prímo na adresu: CT, studio Brno, tvurcí skupina Ivana Tucka, Behounská 18, 658 88 Brno a nezapomente pripsat heslo Myslivecký magazín.

Vojtech FATKA


Zdroj: Myslivost, 28. 5. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 15:20