Agris.cz - agrární portál

Rozlišení sklovitých a nesklovitých zrn pšenice durum

30. 5. 2000 | ÚZPI

Sklovitost pšenice durum (Triticum durum) je tradicne považována na celém svete pri prumy-slovém zpracování za velmi duležitý indikátor mlynárské a pekarské jakosti. V porovnání s ne-sklovitými mají obecne sklovitá zrna lepší varivé vlastnosti, testoviny mají lepší barvu, hrubší granulaci, vysoký obsah proteinu a vyšší pevnost. Vizuální metody, používané v USA, jsou ale do znacné míry subjektivní a nepostihují spolupusobící faktory (nezralá zrna, porostlá zrna a pod.). Vzhledem k významu sklovitosti coby duležitého jakostního ukazatele jsou nezbytné objektivní a konzistentní prostredky jejího merení. Jednou z možných metod je NIR spektro-skopie, která se bežne používá k urcování jakostních charakteristik pšenice, jako tvrdosti, barvy, strupovitosti, vnitrního poškození ci obsahu proteinu. Pri trídení evidentne sklovitých, resp. nesklovitých zrn pomocí NIR spektroskopie se výsledky témer úplne shodují s klasifikací provádenou vizuálne. V prípade, kdy hodnocené obilí obsahovalo obtížne specifikovatelná zrna, byla ale shoda obou postupu pouze 75%. Bežné vizuální stanovení sice tato technika nemuže zcela nahradit, muže ale být rychlým, objektivním a konzistentním prostredkem pro merení sklovitosti zrn. Lze ji adaptovat pro rychlou, on-line detekci a trídení zrn na bázi sklovitosti. Výsledky je treba ješte overit pri dalších sklizních a porovnat NIR metodu s dalšími postupy kvantifikace sklovitosti.

Pramen: Cereal Chemistry, 77, 2000, c. 2, s. 155 - 158. (-kop-)


Zdroj: ÚZPI, 30. 5. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 17:51