Agris.cz - agrární portál

UNEP: postavit přírodu do popředí

30. 5. 2000 | ČTK

Třídenní schůzka předsednické rady Programu OSN pro životní prostředí (UNEP), jíž se ode dneška do středy v jihošvédském Malmö účastní více než 80ministrů životního prostředí z celého světa, si klade za cíl především zdůraznit morální aspekty jednotlivců pro zdokonalení ochrany životního prostředí. Z tohoto důvodu se v Malmö hodně hovoří o zapojení občanské společnosti do tvorby ekologické politiky jednotlivých zemí.

"Nelze popírat realitu a my se o to ani nechceme pokoušet. Globalizace je produktem podnikání a namísto toho, abychom usilovali o jeho zákaz, chceme raději stanovit jakási etická pravidla odpovědnosti pro ty, kdo se podnikání věnují," uvedl při zahájení na toto téma výkonný ředitel UNEP Klaus Töpfer. "Příroda je stvořena Bohem a podle toho by se k ní lidé měli chovat," zdůraznila při svém vystoupení íránská viceprezidentka Masúmí Ebtekarová, která hovořila o přírodě coby součásti víry člověka. Také švédský ministr životního prostředí Kjell Larssonna stejné téma podotkl, že v jeho zemi přikládá podle výzkumů překvapivě mnoho lidí přírodě duchovní a někdy dokonce až kultovní rozměr.

Ekologicky zaměřené jednání v Malmö probíhá v "recyklované"budově bývalé výrobní haly automobilky SAAB, z níž je dnes kongresové centrum. Jedná se navíc ve stejné zemi, v jejímž hlavním městě Stockholmu se před 28 lety uskutečnila vůbec první mezinárodní konference OSN o životním prostředí.

Předsedou UNEP je momentálně slovenský prezident Rudolf Schuster, který se však jednání v Malmö osobně neúčastní. Zastupuje ho ministr životního prostředí z Bratislavy László Miklós. Ten na úvod konference zdůraznil nutnost přiblížit se realitě a tedy fyzickému stavu přírody, zaměřit se na řešení jejích bolestí a nepořádat jen jednání pro jednání. "Často dnes problémy životního prostředí používáme jen jako kulisy v pozadí při politických bojích. Je na čase, abychom přírodu postavili do popředí a abychom se my začali přizpůsobovat jí," uvedl Miklós při setkání s novináři.

Mezi často skeptickými slovy však alespoň občas probleskla trocha optimismu. Například v konstatování bývalého švédského premiéra Ingvara Carlssona, který srovnával počátek 70. let s dnešním zájmem o ekologii a konstatoval, že v době zmíněné historicky první konference OSN o životním prostředí existovaly funkce ministrů pro tento obor jen v zanedbatelném počtu vlád. Dnes je podle Carlssona povýšení ekologie na vládní úroveň v mnoha státech naprostou samozřejmostí.

Na závěr jednání, ve středu, bude vydána společná deklarace, jež bude podkladem pro zasedání valného shromáždění UNEP letos v září. Ze stejného zdroje má pak čerpat i agenda globální konference o životním prostředí v roce 2002, jež bude navazovat na obdobnou celosvětovou akci z Rio de Janeira z roku 1992. V Malmö je shromážděno na 600 delegátů z více než stovky zemí.


Zdroj: ČTK, 30. 5. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 23:50