Agris.cz - agrární portál

ČR nemá kontrolní systémy jako EU

30. 5. 2000 | ČTK

Česká republika zatím nemá systém, který by byl podobný v členských zemích Evropské unie povinnému Integrovanému administrativnímu a kontrolnímu systému (IACS). Jeho smyslem je zefektivnit kontrolu a administraci žádostí o vyplácení podpor v zemědělství a harmonizovat sankce. Dokumenty, týkající se plošného zavedení IACS v ČR, odhadu finanční náročnosti budování IACS a předpokládaných možností krytí, předloží ministr zemědělství Jan Fencl ve středu vládě.

Systém IACS má zabránit dvojímu nárokování stejné půdy a stejného zvířete na podporu ze zdrojů EU. Na podpory ze zemědělského fondu nemají zemědělci v EU automaticky nárok. Nezbytnou podmínkou k jejich vyplacení v dané členské zemi je Platební agentura a funkční IACS. Požadavky EU na systém kontrol jsou přísnější a podrobnější než současný systém pro plošné dotace v ČR, uvádí se v materiálu. Rada EU uložila v roce 1992 všem členským zemím povinně vytvořit IASC s termínem uvedení do provozu k začátku roku 1997. Kromě kontroly slouží IACS jako informační zdroj pro evidenci půdy, výrobní kvóty, odhady úrody, nastavení rozsahu podpor a podobně.


Zdroj: ČTK, 30. 5. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.05.2024 08:59