Agris.cz - agrární portál

Americký distributor becherovky žaluje JBKB

30. 5. 2000 | ČTK

Náhradu škody ve výši tří milionů dolarů (asi 117 milionů korun) za porušení distribuční smlouvy požaduje od a.s. Jan Becher - Karlovarská Becherovka (JBKB) kalifornská firma Golden State Spirits, která je výhradním prodejcem karlovarského bylinného likéru na severoamerickém kontinentu.

Majitel distribuční společnosti Rod Slavicek informoval, že v únoru podal k londýnskému soudu návrh na arbitrážní řízení proti JBKB. JBKB podle Slavicka údajně porušila exkluzivní distribuční smlouvu tím, že ustanovila jinou společnost jako prodejce becherovky v kanadské provincii Alberta a likér tam poté vyvezla.Výhradním distributorem v Kanadě, ale i Spojených státech a Mexiku je přitom firma Golden State Spirits (GSS). "GSS prohlašuje, že porušením smlouvy jí JBKB způsobila obrovské obchodní ztráty a také ohrozila její budoucí možnosti prodeje v Kanadě," uvedl Slavicek.

Podotkl, že JBKB navíc GSS nedoručila včas objednané množství, což vedlo ke ztrátám z prodeje v USA. "Celá tato záležitost se udála ještě před privatizací JBKB. Současní majitelé ani zaměstnanci s tím neměli nic dočinění.Uznáváme ale chybu a byli bychom rádi, aby se spor vyřešil rozumně pro obě strany," reagoval mluvčí JBKB David Binar. Podotkl, že do Alberty karlovarská společnost vyvezla pouze minimální množství likéru. Podle Binara je kontrakt s GSS pro JBKB velmi nevýhodný. "Má exkluzivní právo na prodej becherovky v severní Americe, nicméně tam nemusí tuto becherovku distribuovat," poukázal s tím, že smlouva vyprší až za několik let.

Slavicek v tiskovém prohlášení sdělil, že GSS začala mít potíže s karlovarskou likérkou poté, co do ní v roce 1997 vstoupil francouzský koncern Pernod Ricard a změnil vedení. "GSS je toho názoru, že současné vztahy, které mezi oběma společnostmi panují, jsou nepřijatelné. GSS doufá, že až dojde k rozhodnutí smírčího řízení, obě strany budou schopny pracovat na tom, aby se becherovka prosadila na severoamerickém trhu," uvedl.


Zdroj: ČTK, 30. 5. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 11.05.2024 13:47