Agris.cz - agrární portál

Dřevo je návrat k přírodě

27. 5. 2000 | Plzeňský deník

Drevo je návrat k prírode

Jedním z nejstarších stavebních materiálu, které lidé používají, je drevo. Prestože neexistuje snad materiál, který se tak snadno zpracovává a muže se všestranne používat, donedávna se ocitl mimo hru. Jak pri stavbe domu, chat, ale i na zahrade. Casem jsme naštestí prišli zpet k rozumu a když na zahrade u chalupy ci rodinného domu chceme postavit pergolu nebo treba podperu pro oblouk porostlý previslými ružemi, jsme se ke klasickému materiálu vrátili. V exteriéru zahrady se drevo vyznacuje tím, že pusobí prirozene narozdíl od jiných materiálu, které se na krátkou dobu staly módními. Nepusobí rušive, nedominuje rostlinám a okolí, ale pri správném použití se naopak stává harmonickou soucástí zahrady. Již asi pred tremi a pul tisíci lety se stavely drevené pergoly jako opery pro vinnou révu. Dá se tak ríct, že pergola byla prvním kusem zahradního nábytku, který se dodnes zachoval.

Duležitá je samozrejme impregnace dreva. Budto musíme drevené stavby každorocne ošetrovat ochrannými materiály, nebo mužeme použít tak zvanou tlakovou impregnaci. Pri tomto zpusobu se do vyschlého dreva pod tlakem vtlací zpevnující soli. Odborník dokáže odhadnout stupen prosycení pro jednotlivé druhy dreva. Takto ošetrené odolává bez jakéhokoliv ošetrení povetrnostním vlivum, drevokazným houbám, hmyzu, pusobení slunce a vody nekolik desítek let. Bežne používaným drevem je v našich podmínkách smrk, borovice, modrín, méne už jedle nebo dub, který je dost drahý. V soucasné dobe se dají sehnat i tropické dreviny, které mají vuci povetrnostním vlivum velkou odolnost. Nejznámejším materiálem je týk, který se teží na zvláštních plantážích, a z ostatních velmi odolných drev napríklad kanadský cervený cedr. Jejich impregnace není nutná, protože díky látce obsažené v bunkách dreva (thujin) je drevo odolné vuci drevokazným houbám a hmyzu. Kdo se tedy chce vyhnout chemii, má napríklad pri volbe kanadského cedru ideální, ovšem ponekud dražší alternativu.


Zdroj: Plzeňský deník, 27. 5. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 17:34