Agris.cz - agrární portál

Lobkowiczký pivovar letos očekává zvýšení tržeb

29. 5. 2000 | ČTK

Lobkowiczký pivovar ve Vysokém Chlumci na Příbramsku letos očekává tržby téměř 90 milionů korun, což je meziroční nárůst asi o pět milionů korun. Výstav by měl zůstat na loňských 60 000 hektolitrech. Sdělil to obchodní ředitel Petr Peniaštek.

"V meziročním srovnání byly na konci května při stejném výstavu tržby o 8,5 procenta vyšší," dodal. Hospodaření by podle něj mělo být letos již ziskové. Mírné ztráty v předcházejících letech šly na vrub investic. K největším patřila čistírna odpadních vod za 20 milionů korun, která byla uvedena do provozu před dvěma lety.

"Knížecí" Lobkowiczký pivovar má 55 zaměstnanců. Na trh dodává osm druhů piv. Před pěti lety tvořilo 85 procent výstavu desetistupňové pivo a 15 procent "speciální". V současné době se poměr otočil ve prospěch "speciálu", který se na výstavu podílí 57 procenty. Z hlediska ekonomiky by podle ředitele bylo optimální, aby podíl speciálu vzrostl až na 70 procent. Export se na tržbách loni podílel 15 procenty. V období cenové války pivovarů a rostoucí produkce levných piv začal Lobkowiczký pivovar vyrábět naopak dražší pivo, a to i za cenu klesajícího výstavu, uvedl Peniaštek. Firma začala vařit v rakouské licenci Kaiser Premium. Před dvěma lety přišla s ležákem Démon, který se v současné době podílí 20 procenty na tržbách a 30 procenty na zisku. Loni dala na trh pivo Bitter a letos Vévodu.


Zdroj: ČTK, 29. 5. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 12.05.2024 15:42