Agris.cz - agrární portál

V Janově protesty proti GM potravinám

25. 5. 2000 | ČTK

Zatím nejrozsáhlejším protestem proti geneticky modifikovaným potravinám v Itálii byl dnešní pochod v severoitalském Janově na znamení nesouhlasu s jednáním nynější biotechnologické konference v tomto městě.

Italská policie odhaduje počet účastníků na čtyři tisíce. Účastníci do Janova přišli z celé Itálie. Jde vesměs o představitele a stoupence různých nátlakových skupin ochránců přírody a také o členy některých politických stran, zemědělce, příznivce levicových hnutí a členy místních rad. "Poselství tohoto pochodu života vědeckým pracovištím, která vyvíjejí technologie geneticky modifikovaných potravin, zní: nechtějte získat patent na život," řekl Fiorello Cortiana ze strany Zelených, který je také místopředsedou senátního zemědělského výboru. Fiorello také předložil požadavek, aby veřejnost byla "správně informovaná o technologiích geneticky modifikovaných potravin, aby si tak mohla sama zvolit, co jíst".

Průvod manifestantů doprovázel kordon policistů. Další bezpečnostní síly hlídaly u provozovny McDonald v ulici, kudy průvod procházel. Ochránci přírody jsou zneklidnění případným nebezpečím, které by mohly geneticky modifikované potraviny znamenat nejen pro konzumenty, ale rovněž pro životní prostředí. Stoupenci nových technologií naopak argumentují poukazem na to, že věda touto cestou může snížit nebezpečí nedostatku potravin a zvýšit imunitu lidského organismu vůči nemocem.


Zdroj: ČTK, 25. 5. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 14:49