Agris.cz - agrární portál

Zisk pivovarnické skupiny Bass v vzrostl o 25 ptc.

25. 5. 2000 | ČTK

Britská pivovarnická a hotelová skupina Bass Plc., která je druhým nejvetším výrobcem piva v Británii, hospodarila v prvním pololetí letošního roku koncícím 15.dubna s cistým ziskem 324 milionu liber (477 milionu dolaru), což je oproti srovnatelnému období minulého roku, kdy zisk cinil 259 milionu dolaru, nárust o 25 procent.

Spolecnost uvedla, že prodej její pivovarnické divize Bass Brewers, kam patrí v Ceské republice skupina Pražské pivovary, je velmi pravdepodobným výsledkem strategického hodnocení pivovarnických aktivit. Nárust zaznamenaly také tržby spolecnosti, které mezirocne vzrostly o 11,2 procenta na 2,5 miliardy liber. Pololetn ídividendy vzrostly o 3,1 procenta na 10,1 pence za akcii.

Skupina Bass letos v únoru oznámila zámer prodat svoji pivovarnickou divizi, pricemž odhadovaná cena ciní okolo dvou miliard liber. Nejvetšími favority v boji o druhou nejvetší britskou pivovarnickou skupinu, do které patrí nejsilnejší ostrovní znacka Carlsberg, dále Bass, Worthington a Caffrey's, jsou holandský Heineken a dánský Carlsberg A/S. Podle analytiku se touto nabídkou zabývá také jihoafrická skupina South African Breweries (SAB) a nejvetší svetový výrobce piva Anheuser-Busch. "Je to dlouhý, podrobný a dukladný proces, který ješte není dokoncen. Mohu jen ríci, že pravdepodobnejší výsledek je prodej techto aktivit a to, že jednání jsou duverná," rekl k prodeji prezident skupiny Ian Prosser.

Bass krome pivovaru provozuje sít 3000 restaurací po celé Británii. Ve svete skupine patrí približne 2800 hotelu vcetne znacek jako Holiday Inn, Inter-Continental a Crown Plaza.


Zdroj: ČTK, 25. 5. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 05:41