Agris.cz - agrární portál

Tržby Soare Sektu vzrostly za první čtvrtletí o 15 procent

24. 5. 2000 | ČTK

Tržby Soare Sektu vzrostly za první ctvrtletí o 15 procent

Zhruba o 15 procent vzrostly v prvním ctvrtletí letošního roku tržby spolecnosti Soare Sekt ve srovnání se stejným obdobím roku 1999. "Produkce 950 000 lahví vyrobených za první tri mesíce roku je pritom zhruba stejná jako loni," rekl dnes reditel spolecnosti Roman Ždárský. Dodal, že firme se od zacátku roku podarilo zhruba o ctvrtinu zvýšit dodávky na tuzemský trh.

"Export nebyl tak úspešný, jak jsme cekali, ale první ctvrtletí roku je vždy obchodne slabším obdobím," vysvetlil reditel. Vedení firmy podle Ždárského presto predpokládá, že objem produkce by se mel letos zvýšit zhruba o 15 procent na 10,6milionu lahví. Loni pritom firma zvýšila s nezmeneným poctem pracovníku produkci zhruba o polovinu a naplnila 9,3 milionu lahví, zatímco rok pred tím dosáhla produkce 6,2 milionu lahví. Díky své produktivite se tak Soare Sekt zaradil k podnikum s nejvetší produktivitou práce v Ceské republice.

Soare Sekt loni investoval do nových technologií 20 milionu korun. To spolecnosti umožnilo expandovat a posílit pozici na tuzemském trhu. V roce 1998 mela firma na trhu s nealkoholickými šumivými nápoji podíl 90 procent, loni získala dalších pet procent. Zhruba stejnou cástku plánuje spolecnost investovat i letos. "Potrebujeme zvýšit kapacitu tanku a potýkáme se s nedostatkem skladovacích prostor," poznamenal Ždárský.

Soare Sekt vyvezl loni zhruba 22 procent produkce. Objem exportu zustal podle Ždárského na úrovni vývozu roku 1998. "Podarilo se nám výrazneji prosadit na trhu v sousedním Slovensku, kde loni vzrostl odbyt zhruba o tretinu," rekl Ždárský a dodal, že o nealkoholické šumivé nápoje je zájem predevším v Kuvajtu, Sýrii a dalších zemích, kde platí prohibice. Tržby Soare Sektu se loni zvýšily zhruba o 60 procent na 315 milionu korun, zatímco rok pred tím firma prodala výrobky a zboží za 196 milionu. Hospodarení firmy je už nekolik let ziskové,vetšinu zisku však spolecnost reinvestuje. S rustem tržeb a produkce pocítá firma i v príštích letech.

Soucástí zámeru je do trí let postavit nový závod, který umožní zamestnat dalších 40 lidí. "Výroba pak stoupne na 15 milionu lahví rocne a tržby na pul miliardy," doplnil Ždárský. Základní jmení spolecnosti je 25,5 milionu korun. Dominantním akcionárem firmy s 50 zamestnanci je mezinárodní koncern Schloss Wachenheim, který vlastní 52 procent akcií.


Zdroj: ČTK, 24. 5. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 08:31