Agris.cz - agrární portál

Návrh zákona o zemědělských skladních listech prošel do 2. čtení

24. 5. 2000 | ČTK

Návrh zákona o zemedelských skladních listech prošel do 2. ctení

Rozšírit možnosti financování agrárního sektoru vytvorením dalších obchodovatelných nástroju, a to zemedelských skladních listu, je cílem návrhu zákona, který dnes Poslanecká snemovna propustila do druhého ctení. Jde o nový typ cenného papíru, který by predstavoval vlastnické a zástavní právo ke zboží uskladnenému v zemedelských verejných skladech. Autory návrhu zákona, kterým se v príštích týdnech bude zabývat zemedelský výbor snemovny, jsou Tomáš Teplík, Jirí Papeža Vlastimil Tlustý (všichni ODS).

Nejvetší podíl výdaju do rostlinné výroby je soustreden na zacátek výrobního cyklu, napríklad pri príprave pudy, osiva,hnojiva a agrochemikálií. První tržby však obdrží výrobce až po sklizni. Vzhledem k tomu, že financní zdroje jsou u zemedelských prvovýrobcu minimální, musí být trvalý financní nesoulad rešen formou úveru. Bankovní sektor je však pri poskytování úveru obezretný a vyžaduje vysoké zajištení, které v soucasné dobe zemedelská prvovýroba nemuže poskytnout. V obdobné situaci jsou i navazující odvetví.

Navrhované zemedelské skladní listy, kryté komoditami, umožní výrobcum i obchodním organizacím dát bankám plnohodnotné záruky za poskytnuté úvery. Umožní také nefyzický prodej produkce prostrednictvím prevodu zemedelských skladních listu. Optimálními komoditami jsou predevším obiloviny, olejniny a lušteniny. Duvodem toho jsou identické kvalitativní parametry bez ohledu na místo produkce, relativne vysoká trvanlivost, snadná skladovatelnost, transportovatelnost, schopnost uchovat si dlouho užitnou hodnotu a trvalá poptávka. Zavedení zemedelských skladních listu není s obchodováním na plodinové burze v rozporu, muže naopak výrazne napomoci tím, že preklene nedostatek financních zdroju v období mezi uzavrením obchodu a vlastní úhradou.


Zdroj: ČTK, 24. 5. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 17.05.2024 11:37