Agris.cz - agrární portál

Kontaminace krmiva v Belgii asi z chladicího oleje

24. 5. 2000 | ČTK

Polychlorované bifenyly(PCB) zjištěné minulý týden v krmivech pro dobytek vyráběných ve valonské firmě Bauduin-Cambier zřejmě pocházejí z oleje, který unikl z transformátoru zasaženého bleskem. To je zatím nejpravděpodobnější hypotéza, k níž se kloní belgické ministerstvo zemědělství, které od minulého víkendu intenzivně vyšetřuje rozsah kontaminace.

Jak dnes řekl tajemník ministerstva v rozhovoru pro rozhlas, tato toxická látka by se mohla projevit pouze v kvalitě drůbežího masa, což se v případě podniku Bauduin-Cambier týká asi jen 200 kuřat krmených pro soukromou spotřebu. Firma nedodávala krmení velkochovatelům drůbeže, ale pro koně a hovězí dobytek. Velmi vysoké hodnoty PCB byly naměřeny ještě na dvou valonských farmách a ministerstvo se domnívá, že PCB mohlo dokrmiv proniknout při přípravě krmení z míchaček. Tajemník přiznal, že v minulosti byl zaznamenán případ otravy olejem vyteklým z transformátoru u pasoucího se dobytka.

Belgie v úterý předložila podrobnou zprávu evropské veterinární komisi a dostala dvoutýdenní odklad pro uzavření případu. Francouzský zástupce žádal garance nezávadnosti vyváženého belgického mléka, Itálie upřesnění norem pro PBC a německý ministr zdravotnictví tlumočil žádost německých supermarketů vydat na belgické potraviny certifikáty o nezávadnosti. Belgický ministr zemědělství Jaak Gabriëls k tomu připomněl, že Belgie před třemi týdny zachytila závadné krmivo pro ryby pocházející z Francie, a místo povyku vadnou dávku prostě vrátila výrobci.

Ve vzorcích belgických krmiv byly nalezeny stopy syntetického oleje Askarel, obsahujícího vysoké množství PCB a používaného při chlazení elektrických transformátorů. Téměř identická nehoda spustila loňskou dioxinovou krizi, po níž belgické federální úřady značně zpřísnily kontroly potravinového řetězce. Podle direktivy Evropské unie musejí být přístroje používající oleje s vysokou koncentrací PCB, zejména Askarel, evidovány a každý podnik, který transformátor tohoto typu používá, to musí oznámit. Valonsko zatím zejména kvůli neznalosti předpisu vyčerpávající seznam těchto podniků nemá. Ministerstvo ochrany životního prostředí proto hodlá zahájit další informační kampaň a policie bude mít právo stíhat ty, kdo zařízení nepřihlásí, za přestupek. Cílem tohoto opatření je nahradit do roku 2010 všechny olejové transformátory nezávadným zařízením.

Loňská "dioxinová krize" se podle belgického sdružení zásobovatelů projevila tříprocentním poklesem konzumace masa, přičemž největší propad byl zaznamenán v květnu a v červnu. Hodně lidí zařadilo do jídelníčku více ryb.


Zdroj: ČTK, 24. 5. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.05.2024 04:55