Agris.cz - agrární portál

Harmonizace českého práva s evropskou legislativou má zpoždění

24. 5. 2000 | ČTK

Harmonizace ceského práva s evropskou legislativou má zpoždení

Prijetí šesti zákonu potrebných pro sladení ceské a evropské legislativy se zdrželo. Vyplývá to ze zprávy o sbližování ceského a evropského práva za letošní první ctvrtletí, kterou dnes projednala vláda. Zdrželo se prijetí novely obcanského zákoníku, zákona o lécivech, který nedávno schválil Senát, a návrhu zákonu o ochrane verejného zdraví, ošlechtení a plemenitbe, o telekomunikacích a o silnicní doprave.

Vetšina techto norem ale už legislativní proces, byt se zpoždením, absolvovala. "Ve ctyrech (dalších) prípadech je možno ríci, že je termín nabytí úcinnosti, ke kterému jsme se zavázali pri jednání s Evropskou komisí, ohrožen," informoval novináre pojednání vlády vicepremiér Pavel Rychetský.

Od 1. cervence by mel platit zákon o posuzování vlivu na životní prostredí. Jeho návrh zatím prošel prvním ctením v Poslanecké snemovne. "Na této schuzi není ve druhém a tretím ctení," konstatoval Rychetský. Další "ohroženou" normou je zákon o rozhlasovém a televizním vysílání, také projednávaný snemovnou. Další dva návrhy zrejme nezpusobí problémy. Zákon o nakládán s geneticky modifikovanými organismy, který má být úcinný od zárí, už legislativní proces podstoupil a úcinnosti podle Rychetského nabude už v cervnu. V zárí má být úcinný i zákon ovolbách do krajských zastupitelstev a zastupitelstev obcí, a Rychetský predpokládá, že je už nyní schválí snemovna. K 31. breznu obsahovalo právo EU již 4685 norem, které musí CR prevzít. "Objem predpisu evropských spolecenství neustále stoupá," komentoval to Rychetský. V této skupine je 984 smernic.CR už rozdelila ministerstvum 964 z nich, stanovila, které zákony je prevezmou a dokdy budou úcinné.


Zdroj: ČTK, 24. 5. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 06:49