Agris.cz - agrární portál

Spotřeba mléka v ČR je nejnižší v Evropě

24. 5. 2000 | ČTK

ČR je zemí s nejnižší spotřebou mléka v Evropě. V loňském roce stoupla spotřeba mléka ze 197litrů na 207 litrů na spotřebitele. Stále je to však o 100 litrů méně než v západní Evropě. Oznámil to ministr zemědělství Jan Fencl na tiskové konferenci pořádané u příležitost mezinárodního Dne mléka, kterou uspořádal Českomoravský svaz mlékárenský, Sdružení pro cenu České republiky za jakost a Superlativ klub Praha.

Každoročně pořadatelé na Dni mléka představí tři firmy,zabývající se mlékem a mléčnými výrobky, a zároveň nastíní postavení mléka v jedné z evropských zemí. Byla představena firma Accom s.r.o., která je jedním z největších velkoobchodů s mléčnými výrobky v ČR, firma Italat s.r.o., která vyrábí a zásobuje český trh italskými sýry, a společnost Orrero s.r.o., jediný výrobce parmazánu v ČR. S tradicí mléka a sýrů v Itálii seznámili přítomné zástupci této země. Po konferenci pokračovala akce degustací sýrů a mléčných výrobků představených firem a italských výrobků.

Den mléka vyhlašuje Mezinárodní mlékařská federace, nevládnía nevýdělečná organizace z Bruselu, existující od roku 1903. ČRje jejím členem od roku 1922. Den mléka je stanoven na každéčtvrté úterý v květnu.


Zdroj: ČTK, 24. 5. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 01:34