Agris.cz - agrární portál

Demonstrace proti GMO potravinám v Londýně

24. 5. 2000 | ČTK

Skupina demonstrantů proti geneticky upravovaným potravinám se včera večer připoutala řetězy uvnitř britského ministerstva vnitra v Londýně.

Hlavním cílem demonstrantů je protestovat proti pěstování geneticky mutované řepky olejky v Británii, které bylo oznámeno minulý týden. Akci pořádá skupina Genetic Engineering Network, tvořená aktivisty řady nevládních organizací jako Greenpeace či Přátelé Země. Zatím není jasné, kolik osob se vlastně uvnitř ministerstva připoutalo, policie nepodává žádné informace. Podle zaměstnanců ministerstva jde asi o šest až sedm lidí, připoutaných navzájem a ke dveřím.

Úředníci se snažili s nimi diskutovat a přimět je k odchodu, avšak bez výsledku. Britský ministr zemědělství Nick Brown minulou středu oznámil, že geneticky upravená semena řepky byla omylem vyseta a sklizena ve více zemích EU, včetně Británie. Stalo se tak v důsledku pochybení britského distributora osiva, firmy Advanta Seeds. Jde o dceřinou společnost nizozemské firmy Advanta, vlastněné společně anglo-švédskou společností Astra Zeneca a nizozemského družstva Cosun.


Zdroj: ČTK, 24. 5. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 18:01