Agris.cz - agrární portál

SVS monitoruje situaci v Belgii

23. 5. 2000 | ČTK

Vzhledem k tomu, že se v Belgii objevilo podezrení z kontaminace nekterých výrobku živocišného puvodu látkami PCB Státní veterinární správa CR (SVS) požádala okamžite o informace naši Stálou misi v Bruselu, aby mohla poprípade prijmout odpovídající rozhodnutí. AGRIS o tom informoval tiskový mluvcí SVS Josef Duben.

Podle sdelení našeho velvyslance Libora Secky je soucasný prípad na rozdíl od kauzy dioxin v roce 1999 zcela odlišný. Tehdy Evropskou Komisi belgické úrady informovaly s nekolikamesícním zpoždením. Tentokrát byl prípad zjištení PCB predložen Stálému veterinárnímu výboru okamžite.

Stálý veterinární výbor Evropské Komise posoudil predložené informace za postacující a Komise neprijala žádná další mimorádná opatrení v souvislosti s exportem výrobku živocišného puvodu z Belgie do tretích zemí a ani o jejich zavedení neuvažuje.

Podle belgických informací podezrení z kontaminace látkami PCB vyplynulo z výsledku pravidelných kontrol, a to v závode Bauduin-Cambier, Seneffe, že krmiva vykazují zvýšenou hladinu techto látek. Do podezrení se dostali všichni odberatelé této firmy vcetne jednoho francouzského ze severní Francie. Francouzské úrady prijaly stejná opatrení, jako belgické. Tj. do doby, než budou výsledky, jsou príslušné závody, farmy, v podezrení a nesmejí své výrobky uvádet na trh. Analýzy na PCB trvají asi týden, na dioxin asi tri týdny.

V soucasné dobe údajne Belgie pripravuje informaci, kterou zašle všem zastupitelským úradum zemí, kam exportuje své výrobky.

Státní veterinární správa CR bude vývoj tohoto prípadu peclive sledovat a bude postupovat ve shode s poskytnutými informacemi, které poprípade obdrží od Evropské Komise.


Zdroj: ČTK, 23. 5. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 11.05.2024 15:40