Agris.cz - agrární portál

Fencl:ČR je jednou ze zemí OECD s nejnižšími dotacemi

22. 5. 2000 | ČTK

Česká republika je jednou z členských zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) s nejnižšími podporami zemědělství. Uvedl to dnes ministr zemědělství Jan Fencl na zahájení mezinárodního kongresu AgraEurope.

Kongresu, který týká se přípravy na vstup do Evropské unie, se účastní zástupci EU i kandidátských zemí. Státní podpora zemědělství v ČR klesla za období transformace o 34 procent, dotace v EU naopak vzrostly o 40 až 45 procent, řekl Fencl. Intenzitu zemědělství při současných cenových úrovních a podporách proto nelze srovnávat, uvedl ministr. Zatímco ceny zemědělských výrobců stouply o 50 procent, ceny vstupů do zemědělství stouply o 226 procent a spotřebitelské ceny dokonce o 262 procent. Od začátku 90. let klesla podle ministra zemědělská produkce o 30 procent, podíl na HDP se snížil na 1,8 procenta a počet pracovníků v zemědělství klesl o 62 procent. Podíl zemědělců na celkové zaměstnanosti nyní je 5,4 procenta.

Kvůli snížené konkurenceschopnosti a velké zadluženosti se nachází řada zemědělských podniků na pokraji krachu. Příčinu vidí ministr v nerovném postavení tuzemských zemědělských podniků s podniky v EU, které je důsledkem špatných smluv s EU z dřívější doby a umožnilo příliv levného subvencovaného zboží.


Zdroj: ČTK, 22. 5. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 09:45