Agris.cz - agrární portál

V Belgii se opět šíří panika kvůli zamořeným potravinám

22. 5. 2000 | ČTK

V Belgii se opet šírí panika kvuli zamoreným potravinám

Belgická vláda oznámila,že narídila docasne uzavrít více než 200 valonských hospodárství poté, co byly v krmných smesích zjišteny polychlorované bifenyly, jež by mohly svedcit o prítomnosti vysoce toxických dioxinu.

Dioxinová panika zachvátila Belgii loni na jare a zpusobila i politický otres v podobe volebního fiaska vlády v cele Jeanem-Lukem Dehaenem. Zemedelství se z masového nicení potravin a ztráty domácích i zahranicních trhu dodnes nevzpamatovalo a vláda vyplatila na mimorádných podporách miliardy franku. Podle rozhlasu se stále ješte neví, co zpusobilo vysoký obsah zmínených látek v krmivech objevených na jedné farme.

Bylo narízeno všechna krmiva od téže firmy Bauduin-Cambier znicit. Podle jednoho rolníka však není vylouceno, že se bifenyly dostaly do krmiv až na jeho farme poté, co omylem masove rozprašoval toxický insekticid. Vláda v každém prípade neponechává po lonské zkušenosti nic náhode.

Ministri zemedelství i zdravotnictví se predhánejí v komuniké a zúžený kabinet mel v sobotu dokonce zvláštní zasedání. Podle ministerstva zemedelství dodala firma, jež sídlí v jihobelgickém meste Feluy, v poslední dobe krmné smesi 201farmám, z toho 150 chovum dobytka, 50 chovum koní a nekolika hospodárstvím, kde s nimi krmili prasata a drubež. Všechny tyto statky jsou nyní podrobovány zkoumání a nespotrebované krmné smesi jsou niceny. Obsah bifenylu v krmných smesích byl zjišten díky kontrolnímu programu Consum, který byl spušten po lonské krizi. Vyžaduje povinné zkoumání vzorku ze všech podniku, které se v Belgii zabývají výrobou krmiv.


Zdroj: ČTK, 22. 5. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 11.06.2024 22:20