Agris.cz - agrární portál

Malé pivovary vyrobí asi pětinu domácího výstavu piva

19. 5. 2000 | ČTK

Malé pivovary vyrobí asi petinu domácího výstavu piva

Necelou petinu z celkového výstavu 18milionu hektolitru piva pokrývají v tuzemsku pivovary s produkcí do 200 000 hl rocne. Z 52 funkcních pivovaru v CR patrí do této kategorie 34 podniku. "Ocenujeme ukoncení nekolikaleté cenové války mezi výrobci piva," rekl v Brne prezident Svazu malých nezávislých pivovaru (SMNP) Jirí Fusek.

Podle nej je nyní možné zacít s modernizací a obnovou technologií, což dríve zvlášte u malých výrobcu možné nebylo. Pokud nenastane surovinový šok a pivo nezdraží velcí výrobci o príliš velkou cástku, nebudou se o výrazný posud cen pokoušet ani malé pivovary, rekl. Svaz podle nej zacíná spolupracovat s partnery v Nemecku nebo Nizozemsku. Firmy chtejí propojit výrobu, turistiku i historii a seznámit evropskou verejnost s typickým ceským pivem.

Ve spolupráci s Kulturním a informacním centrem mesta Brna porádá 26. a 27. kvetna SMNP v Brne Radnicní dny s pivem. Po dvou až ctyrech vzorcích predstaví 13 ceských pivovaru. Stánky a místa k posezení budou na Radnické ulici, která bude zcela uzavrena.Vstup je zdarma, zájemci zaplatí po 12 korunách za "desítku", 14 Kc za "dvanáctku" a 16 Kc za kterýkoliv speciál. Odborná porota vyhodnotí nejchutnejší druh piva, jehož výrobce získá pivní láhev s korunkou z pravého zlata.


Zdroj: ČTK, 19. 5. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.05.2024 12:53