Agris.cz - agrární portál

Senát podpořil nový plemenářský zákon

18. 5. 2000 | ČTK

Senát podpořil vládní zákon o šlechtění, plemenitbě a evidenci hospodářských zvířat. Norma má odstranit nejednoznačnost nynější legislativy a přizpůsobit ji normám Evropské unie. Zákon nyní posoudí prezident republiky. Rozhodující pro zpracování nového plemenářského zákona byla potřeba zohlednit změny, které nastaly v českém chovatelství od roku 1991, kdy vznikl dosud platný zákon.

Zákon řeší problematiku označování, evidování a vedení ústřední evidence hospodářských zvířat a zvěře ve farmovém chovu, což je oblast, na kterou struktury EU kladou důraz. Nová norma zachycuje například změny ve struktuře a organizačním zajištění procesu šlechtění a plemenitby hospodářských zvířat. Zakotvuje i právní postavení, působnost a pravomoci zájmových chovatelských sdružení a chovatelských podniků.

Návrh ruší výběrové komise pro skot, koně, prasata, ovce a kozy a uznávací komise pro drůbež. Jejich funkci mají převzít uznaná chovatelská sdružení, která budou odpovídat za provádění šlechtitelského programu, hodnotit a vybírat hospodářská zvířata a uznávat šlechtitelské chovy. Zákon má začít platit 1. ledna 2001.


Zdroj: ČTK, 18. 5. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 10.05.2024 10:48