Agris.cz - agrární portál

Potravináři zakládají vlastní komoru

17. 5. 2000 | ČTK

Potravinári zakládají vlastní komoru

"Potravinárská komora Ceské republiky" s podtitulem federace výrobcu potravin, nápoju a zpracovatelu zemedelské produkce bude název nové organizace zastupující zájmy domácího potravinárství jako celku. Shodlo se na tom dnešní jednání statutárních zástupcu rozhodujících domácích potravinárských spolecenstev, sdružení a svazu v Praze.

Podle predsedy soucasného Potravinárského sdružení CR (PS) Jaroslava Camplíka bude potravinárská komora, na rozdíl od sdružení, zastupovat zhruba 80 procent veškerého tuzemského potravinárského prumyslu a sto procent velkých zpracovatelu. O clenství v nové potravinárské organizaci mají zájem i nápojári nebo cukrovarníci, takže komora by mela zastupovat celou strukturu potravinárství v CR.

Samostatnost potravinárské komory je podle Camplíka kompatibilní s Evropskou unií. "V celé EU je potravinárský prumysl samostatne organizován," potvrdil Camplík s tím, že sama EU ríká, že do struktury Agrárních komor potravinári nepatrí.

Potravinárská komora by se mela stát legitimním zástupcem potravináru vuci státní správe a všem dalším partnerum. O tomto úmyslu již PS informovalo ministra zemedelství Jana Fencla, který prislíbil, že s potravinári skutecne bude jednat na stejné úrovni jako s Agrární komorou CR. "Již dnes nás berou jako partnera v podstate všichni," konstatoval šéf PS. Doplnil také, že PS již jednalo o možnosti založit oficiální potravinárskou komoru s vedením zemedelského výboru parlamentu, se zástupci Senátu, s jednotlivými poslaneckými kluby a chystají se jednání s dalšími parlamentními výbory. Politická podpora úmyslu samostatné komory na základe novelizace stávajícího zákona o Hospodárské a Agrární komore prý existuje.

Rocní obrat potravinárského prumyslu v CR ciní asi 285 miliard korun, a tento prumysl se podílí na celkové tvorbe HDP približne dvaceti procenty (zemedelství pouze tremi procenty). To je podle Camplíka duvodem k existenci samostatné potravinárské komory. PS bylo až do 30. brezna letošního roku clenem Agrární komory CR, tam však nemohlo dostatecne obhájit své zájmy, protože díky strukture AK vždy prevážily v prijímaných záverech názory zemedelské prvovýroby.


Zdroj: ČTK, 17. 5. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 12:13