Agris.cz - agrární portál

Vláda přiřkla dohled nad vodami Fenclovi, Kužvart je proti

16. 5. 2000 | ČTK

Sociálnědemokratická vláda rozhodla, že Ústřední vodosprávní úřad, který bude vykonávat státní dozor v této oblasti, bude spadat do působnosti ministerstva zemědělství. Ministrovi životního prostředí Miloši Kužvartovi se však rozhodnutí kabinetu nelíbí. "Je to rozhodnutí, které jde proti volebnímu programu této strany, proti programovému prohlášení. Důvěryhodnost politického subjektu je dána plněním těch základních volebních slibů,"postěžoval si novinářům Kužvart.

Vláda Kužvartovi a ministru zemědělství Janu Fenclovi, kteří se přeli o tyto kompetence, uložila, aby zákon o vodách v tomto smyslu do měsíce společně přepracovali. "Nakládání s vodami, nakládání se složkou životního prostředí, by mělo být logicky v rukou ministerstva životního prostředí. Pokud se uvažuje jen se svěřením kontrolní, inspekční činnosti, monitorovací činnosti ministerstvu životního prostředí, je to obrovská chyba," řekl Kužvart, který se ještě nevzdává a chce znovu o definitivní podobě návrhu zákona vyjednávat.

Kužvart až dosud argumentoval tím, že jde o nehospodářské kompetence, a na zasedání předsednictva ČSSD se minulý pátek domáhal, aby sociální demokracie splnila slib voličům, že tyto pravomoci vrátí jeho ministerstvu. "Nehospodářské kompetence měly být podle těch programových dokumentů převedeny na ministerstvo životního prostředí, že se tak nestalo, považuji za systémovou chybu," dodal Kužvart.

Cílem navrhované právní úpravy, jejíž závěrečnou redakci mají do měsíce ministři předložit, je nahradit dosavadní právní úpravu týkající se vod, která je nyní obsažena ve třech zákonech a v řadě podzákonných předpisů. Návrh vychází z koncepce dosavadní právní úpravy a zahrnuje předpisy evropských společenství a to i s ohledem na novou koncepci vodní politiky projednávanou v Evropské unii. Řeší především právní vztahy k povrchovým a podzemním vodám jako k přírodnímu zdroji, stanoví podmínky pro jejich využívání a ukládá povinnosti právnickým i fyzickým osobám v souvislosti s jejich ochranou. Pamatuje na poplatky za odběr povrchových vod a za vypouštění vod odpadních do vod povrchových a řeší i problematiku takzvaných hraničních vod s ohledem na mezinárodní smlouvy, uzavřel mluvčí.


Zdroj: ČTK, 16. 5. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 13:12