Agris.cz - agrární portál

Zelináři se obávají, že je sucho připraví o část úrody

16. 5. 2000 | ČTK

Zelinári se obávají, že je sucho pripraví o cást úrody

Tuzemští pestitelé zeleniny mají strach, že je nebývale suché pocasí pripraví o cást letošní úrody. Tajemník Zelinárské unie Cech a Moravy Jaroslav Bartoš rekl, že nyní jsou suchem nejvíce postiženy zejména porosty petržele, která kvuli nedostatku vláhy špatne vzešla. "Ohrožena je však i produkce a kvalita rané a polorané mrkve a zelí z prímých výsevu. Výsevy plodové zeleniny nejsou zatím ztraceny, jestliže zaprší, mohlo by osivo ješte vzejít," dodal Bartoš.

Sucho podle nej nepreje také kvetáku. Dodal, že kvuli suchému pocasí se navíc premnožili škudci. Pokud v nejbližších dnech neklesne teplota, lze již tento týden ocekávat nápor mšic, který by mohl napáchat velké škody, rekl. Pestitelé zeleniny jsou kvuli suchu nuceni casteji zavlažovat pole, což je podle Bartoše nákladné. "

Letos pritom nemužeme získat od státu dotace na závlahu a pestitelé by navíc meli platit jednotlivým povodím odber vody. Ne všichni pritom mají možnost zavlažovat moderními zarízeními, takže používají technicky zastaralé zavlahovace, které mají velké ztráty vody," rekl Bartoš. Ten zatím nedokázal odhadnout, jak velké ztráty sucho zelinárum zpusobilo. "Ztráty na úrode však budou," dodal.


Zdroj: ČTK, 16. 5. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 00:59