Agris.cz - agrární portál

V Praze budou jednat šéfové parlamentních integračních výborů

15. 5. 2000 | ČTK

PRAHA 15. května (ČTK) - Spolupráce zemí usilujících o vstup do Evropské unie (EU) bude tématem dnešního pražského jednání šéfů výborů pro evropské záležitosti, jež existují v parlamentech ČR, Estonska, Kypru, Maďarska, Polska a Slovinska. Poslanci z těchto zemí, které jsou považovány za favority integračního procesu, budou diskutovat o jeho parlamentní kontrole a o názorech kandidátských zemí na reformu evropských institucí.

Schůzky v Poslanecké sněmovně se kromě poslanců zúčastní například náměstek českého ministra zahraničí a hlavní vyjednavač o vstupu ČR do EU Pavel Telička, který bude zákonodárce informovat o aktuálním stavu vyjednávání o rozšíření EU.

Setkání bude součástí pravidelných parlamentních kontaktů kandidátů na vstup do EU, které zahrnují vícestranná i dvoustranná jednání. Účastníci těchto schůzek si zpravidla vyměňují zkušenosti z integrace. ČR chce být podle svých vládních představitelů připravena na vstup do EU v horizontu dvou až tří let.

Estonsko, Kypr, Maďarsko, Polsko, Slovinsko a ČR byly původně označovány za "nejžhavější kandidáty" na vstup do EU. Proto se o nich mluvilo jako o součásti takzvané "první vlny rozšíření" EU. Letos ale EU zahájila jednání o vstupu i s dalšími šesti státy, přičemž formální rozlišování mezi první a druhou vlnou rozšíření se přestalo používat. I přesto ale platí, že šest zemí takzvané první skupiny patří nadále k hlavním favoritům.

Jiří Hybš rdm


Zdroj: ČTK, 15. 5. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.05.2024 11:48