Agris.cz - agrární portál

MZe se bude snažit vynahradit ztráty způsobené suchem

12. 5. 2000 | ČTK

MZe se bude snažit vynahradit ztráty zpusobené suchem

Ministr zemedelství Jan Fencl se pokusí získat ze státního rozpoctu peníze na prípadné kompenzace ztrát, které by zemedelcum mohlo zpusobit soucasné suché pocasí. Sdelilo to tiskové oddelení ministerstva zemedelství s tím, že se nicméne do týdne ocekávají srážky, které by mohly dusledky sucha a úplnou zkázu úrody v nekterých oblastech odvrátit.

Predseda Svazu zemedelských družstev a spolecností Miroslav Jirovský upozornil na soubeh vysokých teplot a sucha, což má na zemedelskou produkci v soucasné dobe obzvlášte nepríznivý vliv. Postiženy jsou pritom napríklad oblasti jižní Moravy, Plzenska,Príbramska, Tábora, Rakovnicka, ale také Polabí. Kvuli propadu tržeb v minulém roce museli zemedelci podle Jirovského zaplatit letošní náklady na úrodu, napríklad na hnojiva a pesticidy, z úveru, což pri financním vyrovnávání situaci výrazne zhorší.

Jirovský podotkl, že sociální smír, který drží zemedelství díky svým nízkým cenám, trvá už dost dlouho a zemedelství už nemá rezervy. Tajemník Asociace soukromého zemedelství Michal Pospíšil sdelil, že nejvíce suchem zasaženými oblastmi jsou jižní Morava a severozápadní Cechy. Týká se to predevším oblastí s lehcími píscitými pudami, které nemají schopnost zadržet vláhu z brezna. Nejvíce postiženými plodinami jsou jariny, olejniny a krmné plodiny, tzn. kukurice, trávy a vojtešky, u kterých budou výnosy mnohem menší než v lonském roce.

Soucasne dojde k menšímu využití všech investic zemedelcu, napríklad hnojiv, podotkl Pospíšil. Spotrebitelu se však tato situace nejspíš nedotkne, protože v prípade nedostatku budou potraviny dovezeny ze zahranicí.

V deštovém stínu se nachází i oblast Rakovníka. Reditelka tamního územního odboru ministerstva zemedelství Hana Vacková rekla, že stejne jako v minulých letech je i letos tato oblast postižena velkým suchem. Vacková proto predpokládá výnosy zemedelských plodin podstatne nižší, než byly v lonském roce. Jestliže loni byly výnosy obilovin v prumeru 3,9 tuny z hektaru, letos to bude odhadem 3,7 tuny. Postiženy budou jak jarní, tak ozimé obiloviny. Výnos klesne i u repky, která je v soucasné dobe v kvetu, a to z lonských 2,8 tuny na odhadované dve tuny z hektaru. Sucho se promítne i do krmivové základy, doplnila Vacková.

Okres Rakovník bojuje za zarazení suchem trvale postižených oblastí do oblastí s nižšími srážkami. Ty by mely nárok na dotace podle narízení vlády pro podporu mimoprodukcních funkcí zemedelství a údržbu krajiny. Do budoucna by se ne vztahovaly i normy, které se zpracovávají pro Evropskou unii.


Zdroj: ČTK, 12. 5. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.05.2024 09:24