Agris.cz - agrární portál

Kladenští veterináři bojují se vzteklinou

12. 5. 2000 | ČTK

Kladenští veterinári bojují se vzteklinou

Kladenští veterinári zatím neustoupí od mimorádných opatrení proti šírení vztekliny, která vyhlásili v listopadu pro celé Kladensko. Konec nadejím na brzké zdolání nákazy prinesl pocátkem kvetna nález mrtvé lišky,nakažené touto nemocí. Sdelil to reditel kladenské veterinární správy Luboš Horák.

"Uhynulou lišku nalezl 3. kvetna myslivec v kurníku u svého domu v Bratronicích. Poucen zkušenostmi, predal mrtvé zvíre k vyšetrení. To prokázalo nákazu," rekl Horák. Podle nej šlo o první prípad nemoci od 28. února, kdy se vzteklina na Kladensku vyskytla v obci Malé Kyšice. Podle reditele si výskyt vztekliny v okrese vyžádal leteckou vakcinaci, pri níž bylo shozeno 18 000 návnad se sérem proti nemoci. "Po jejich pozrení mely lišky do mesíce získat imunitu.Vzhledem k poslednímu výskytu vztekliny koncem února mela trímesícní lhuta ke zrušení ohniska nákazy vypršet 28. kvetna,"uvedl.

Dodal, že nyní jsou již tyto úvahy bezpredmetné. Od lonského srpna, kdy se nemoc na Kladensku po ctyrech letech klidu znovu objevila, evidovali tamní veterinári 29 nakažených zvírat, z toho 26 lišek, jednu kunu a dva kusy srncí zvere.


Zdroj: ČTK, 12. 5. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.05.2024 17:44