Agris.cz - agrární portál

Podle MZe musí ČR zavést kvóty co nejdříve

11. 5. 2000 | ČTK

Podle MZe musí CR zavést kvóty co nejdríve

Pokud chce Ceská republika vstoupit do Evropské unie, musí prijmout spolecnou zemedelskou politiku EU a užívat kvóty tam, kde je užívá EU. V reakci na názory, které zavedení kvót do regulace tuzemského trhu odmítají, to pro AGRIS uvedl tiskový mluvcí Ministerstva zemedelství CR (MZe) Pavel Kovár.

"Narízením Rady (EC) 1256/1999 budou v EU platit nadále mlécné kvóty minimálne do brezna roku 2008. Termínem vstupu CR do EU je rok 2003 a harmonizace legislativních a dalších kroku postupuje v návaznosti na tento oficiální termín. Zavedení systému mlécných kvót v CR venuje Evropská komise prvoradou pozornost, což dokládá pravidelná hodnotící zpráva Evropské komise v Ceské republice 1999, kde je v oblasti organizace trhu v zemedelství výslovne upozorneno na to, že v CR nejsou zavedeny kvóty na mléko," zduraznil Kovár.

CR tak musí podle MZe prijmout Narízení Rady 1256/99 tak, aby tržní rády, tedy i kvóty byly v dobe vstupu v r. 2003 nejen zavedeny, ale také již overeny. K prevzetí Spolecné zemedelské politiky (CAP) se ceská vláda zavázala také v pozicním dokumentu, kde napr. žádáme u mléka o Národní kvótu o objemu 3,1 mil. tun a zavazujeme se vybudovat zemedelský intervencní fond a systém mlécných kvót.

"Nezavedení kvót ze strany CR by mohlo být pro EU duvodem pro zpochybnení našeho prijetí do EU v první vlne a v prípade prijetí duvodem k odmítnutí vyplácet našim zemedelcum po vstupu do EU prímé platby," upozornuje Kovár.


Zdroj: ČTK, 11. 5. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.05.2024 17:56