Agris.cz - agrární portál

Výrobci lihovin obviňují Seliko a Kaufland z porušení zákonů

11. 5. 2000 | ČTK

Výrobci lihovin obvinují Seliko a Kaufland z porušení zákonu

Prezídium Unie výrobcu lihovin CR(UVL) se obrátilo na Úrad pro hospodárskou soutež a Ministerstvo financí CR s podnetem k prošetrení cinnosti spolecnosti Selikoa.s. a obchodního retezce Kaufland v CR. UVL se nemuže ztotožnit s prodejem alkoholických nápoju na ceském trhu za ceny, které neodpovídají ani výši spotrební dane odvádené výrobci lihovin státu. Informovala o tom agentura Czech P.R.

Konkrétním prípadem se stal prodej rumu a vodky z produkce spolecnosti Seliko a.s. v potravinárském retezci Kaufland za velmi nízké ceny. Napríklad pullitrová láhev rumu tuzemského Bernardýn 40% se prodává v síti Kaufland za 49,90 Kc, pricemž jen spotrební dan a DPH z pul litru tvrdého alkoholu odvádená státu ciní 57,10 Kc. Pri zapoctení ceny suroviny a obalu se nedostane výrobce pod 60 Kc. "Výrobci lihovin se cítí ohroženi, protože nemohou v harddiskontních prodejnách, které mají zúžený sortiment a prodávají nejlevnejší výrobky, konkurovat.

Dostupná verejná vyjádrení jak zástupcu spolecnosti Seliko, tak Kauflandu si vzájemne protirecí a nevyvracejí podezrení, že dochází k porušení stanov Evropské unie a možná i zákonu CR," sdelil Vladimír Steiner, predseda Unie výrobcu lihovin CR. Podle jeho názoru se jedná o nekalou soutež, pokud cena výrobku neodpovídá nákladum, a zatím není jasné, zda je to nekalá soutež ze strany Selika nebo Kauflandu.

Mediální zástupkyne firmy Seliko potvrdila spolupráci s príslušnými kompetentními úrady. V rámci obchodních vztahu však Seliko nechce celou záležitost rešit prostrednictvím médií.

UVL CR sdružuje 14 nejvýznamnejších výrobcu, jejichž produkce tvorí 80 procent trhu lihovin na ceském trhu. Jejím posláním je hájit spolecné zájmy clenu i zájmy spotrebitelské verejnosti. UVL je clenem Evropské asociace výrobcu lihovin se sídlem v Bruselu.Za rok 1999 odvedli clenové UVL na spotrební dani státu 5,6 miliardy Kc.


Zdroj: ČTK, 11. 5. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 13.05.2024 21:06