Agris.cz - agrární portál

Shot Show 17.-20.1.2000 Las Vegas

26. 4. 2000 | Myslivost

Shot Show

17. - 20. 1. 2000 Las Vegas

Shot Show se honosila titulem největší veletrh světa v oblasti střelných zbraní, munice, nožířství, optiky, střelby z luku a kuše, vybavení do přírody, campingu a pobytu v přírodě.

Skutečně. Více než 1450 vystavujících firem, více než 35 000 profesionálů. Pouze profesionálů, protože tento veletrh není přístupný pro veřejnost, ale pouze pro odborníky (tj. distributory, obchodníky, prodejce) a novináře.

Na veletrhu všechny firmy z oboru představují své novinky, vylepšení a produkty, které se mají stát nosnými pro následující rok.

Je prakticky i fyzicky nemožné navštívit všechny stánky a všechny vystavovatele. Je také nemožné navštívit ty velké společnosti, které přinášejí něco nového. Každý totiž přináší novinky nebo alespoň vylepšení své produkce.

Jedinou cestou jak přinést informace, které zajímají naše čtenáře, je jít cíleně za takovými výrobky, které mohou přinést něco i v našich podmínkách, které jsou pro naše čtenáře nové a přínosné. Takže několik dojmů z této ohromné výstavy.

Zbraně

Na veletrhu bylo patrných několik trendů. Velice výrazným bylo zavádění plastů. U krátkých zbraní již prakticky neexistuje výrobce, který by nenabízel "plastovou" zbraň, resp. zbraň s plastovým rámem. U dlouhých zbraní je vidět nasazení plastů hlavně v zapažbení zbraní. Pažba z plastu má totiž oproti dřevěné pažbě řadu nezanedbatelných výhod. Zkusme vyjmenovat pouze některé: odolnost vůči počasí a ročnímu období, odolnost vůči změnám teploty, vůči namáhání, barevná a tvarová stálost atd. Zbraň s plastovou pažbou je například i po letech přesnější než zbraň s pažbou dřevěnou. I další doplňky ke zbrani se vyrábějí z plastu. Například nosný popruh v provedení z plastu jsem měl možnost vyzkoušet. Takový popruh je kombinován se střeleckým popruhem, při nošení zbraně neklouže na oblečení, při střelbě přímo přilne k tělu a svou pružností zpevňuje ruce při míření. Výstřel je přesnější, zásah jistější.

Výrobci připravují do svých výrobních programů zbraně stále přesnější. Vůbec, snaha o přesnost střelby na větší vzdálenost je středobodem pozornosti výrobců. Přesnější hlavně, kvalitnější závěry, hladké spouště však zvyšují cenu zbraní.

Výrobci uvádějí na trh také nové druhy zbraní. Příkladem může být kulobrok. Tedy v evropském pojetí to pouze vypadá jako kulobrok, tj. broková hlaveň a pod ní kulová hlaveň. Američané šli trochu dál a odstranili několik nevýhod, které má klasický kulobrok. Jednak oddělili hlavně od sebe, aby se vlivem střelby vzájemně neovlivňovaly, ale hlavně zavedli opakovací funkci. Zbraň Crossfire MK I. je opakovací brokovnice ráže 12, plus opakovací kulovnice ráže .223, a to vše v systému "pump action" tj. pumpa. Selektorem střelby pouze volíte, která hlaveň střílí. Všimněte si, že tato zbraň je vybavena českým kolimátorem OKO. Z hlediska mysliveckého využití je to ideální zbraň na naháňku, nebo nátlačku.

Další zajímavou zbraní, nebo spíše zvláštním střelivem do zvláštní zbraně, byla mexická brokovnice Aquila značky Poseidon ráže 12 na krátké brokové náboje o délce 1 a 1/2 palce, co je 3.81 cm. Krátké brokové náboje skoro zdvojnásobují kapacitu opakovacích brokovnic. Mimochodem, i tato zbraň byla vybavena českým kolimátorem OKO.

Oblečení pro lov

Prakticky libovolná součást oblečení se vyrábí v kamufláži. Pro Američany je charakteristické, že chodí lovit v kompletní kamufláži. Od bot až po klobouky a čepice je všechno maskované. Včetně zbraní a třeba batohů. Převážná většina maskovacích vzorů připomíná stromy, listí a jejich kombinace v různých ročních obdobích. Kamufláž je velice výhodná pro dva druhy lovu, a to pro lov lukem nebo kuší a pro lov na krocany. Umožňuje se přiblížit ke zvěři na kratší vzdálenost a střílet s větší jistotou.

Zajímavé jsou také "tzv. třírozměrné" kamuflážní oblečení. Proč třírozměrné? Vypadají totiž jako normální kus oděvu, řekněme kalhoty, ale jsou přímo z výroby "roztrhané". Rozbíjí tak známý obrys člověka a ztěžují jeho rozpoznání. Dalším druhem kamufláže jsou umělé keře a listí. Jenom pro zajímavost, při společných lovech na jelení zvěř se v Spojených státech oblékají lovci do oranžového oblečení. Jelení zvěř totiž tuto barvu nevidí (nebo vidí stejně jako zelenou), ale lovci jsou velice dobře viditelní navzájem.

Doplňky pro lov

Toto je nejširší kategorie, do které jsem zahrnul drobnosti a doplňky, které mě zaujaly. Myslím si, že je pro českého myslivce jednodušší zakoupit si nějaký doplněk za několik stovek, nebo tisíc korun, než špičkovou zbraň (jako třeba již zmiňovaný "kulobrok" Crossfire MK I.) za 70 000 Kč.

Na veletrhu byla k vidění veliká skupina vábniček. Od tradičních až po plně elektronické, s nahranými zvuky zvěře. Musím říct, že jejich předvedení bylo skutečně impozantní a nerozpoznatelné od pravých hlasů zvěře.

Druhou velikou skupinou doplňkových výrobků byli různé "pachy" zvěře a naopak různé blokátory "pachů" člověka. Vůbec, kolem mysliveckého oblečení a jeho údržby je třeba dodržovat spoustu pravidel a točí se kolem toho slušný průmysl. Oblečení, ve kterém chodíte lovit, nesmíte skladovat ve stejné skříni, jako jiné oblečení (nasaje pachy jiného oblečení), nebo ho musíte skladovat v uzavřených "pytlích" na oděv (pytle s "odsávači" pachů vám rádi dodají různé firmy). Prát lovecké oděvy nemůžete v obyčejných pracích prostředcích (ty speciální jsou v nabídce různých firem), protože obsahují zjasňující prostředky. Myslivecké oblečení vyprané v obyčejném pracím prostředku pak v ultrafialové oblasti přímo svítí. Jelení a srnčí zvěř má zrak citlivý právě na UV oblast a pokud se nacházíte v lese, třeba v čerstvě vypraném zeleném mysliveckém oblečení, pro vysokou přímo svítíte. Vypadá to stejně, jako by se v lese procházel někdo v jasně žluté kombinéze. Proto začaly dodávat různé firmy příslušné prací prostředky, které tomuto zabrání. Nejjednodušším řešením je ale přípravek jedné společnosti. Je to sprej, kterým se nastříká váš oděv a on potlačí ultrafialové odrazy.

Dalším zajímavým výrobkem chemie je sprej, který bych nazval "pes v spreji". Jste-li na čekané a máte-li štěstí, střelíte zvěř. Je v podstatě jedno, jedná-li se o černou nebo srnčí, nebo něco jiného. Často se stane, že po výstřelu zvěř značí, ale nezhasne v ohni, uteče. Nebo ani neznačí a několika skoky se ztratí v křovinách. Vy jste teď v pochybnostech, trefil jsem, nebo ne. Je zvěř smrtelně zraněna a zhasne o několik metrů dál, nebo ne? Právě pro tyto účely vyvinula jedna americká firma sprej, který jsem já nazval "pes v speji". Když totiž přijedete na místo nástřelu, vytáhnete sprej a postříkáte okolí, velice jednoduše zjistíte, zda-li zvěř barví nebo ne. Barva totiž začne po styku se sprejem světélkovat, svítit. A to i za deště, nebo dokonce druhý den. Jste-li v nejistotě, kudy běžela zvěř, kterým z chodníčků, stačí opět popojet na obě strany a trochu stříknout sprejem. Svítící barva vám ukáže směr.

Není to samozřejmě vše řešící prostředek, ale určitě pomůže.

Jiným zařízením, určeným na dohledávání zvěře, ale nejen na dohledávání, je přístroj velikosti baterky. Výrobce ho inzeruje pod heslem "Etičtí lovci dohledávají střelnou zvěř".

Jedná se o elektronické zařízení, které reaguje na teplotu zvěře. Zaznamená zajíce i jelena, a to na neuvěřitelnou vzdálenost jednoho kilometru (při ideálních atmosférických podmínkách). V kukuřici zaznamená prase na vzdálenost do 200 metrů. Jeho vyhledávací úhel je na vzdálenost 100 metrů zhruba 10 metrů a na vzdálenost 1000 metrů vyhledává v 100metrovém pásmu. Je tedy velice přesný. Když zaznamená zvěř, rozsvítí se indikátor. Velice ulehčuje dohledání střelené zvěře a určitě se vyplatí jak při individuálních lovech, tak při skupinových lovech na zajíce a bažanty. Je také skvělým pomocníkem při skupinových lovech na černou, zvláště se zahraniční účasti, kde umožňuje hospodáři rychle obeznat místa, kde se bude lovit a zjistit, je-li tam přítomna nějaká zvěř.

Další zajímavou pomůckou, zvláště pro horké, parné letné dny je batoh nazývaný "velbloudí hrb". Jedná se o různé batohy na záda, které mají v sobě zabudovanou nádržku na vodu o objemu až tři litry. Hadička na napití je vyvedena do blízkosti úst, nápoj je v termoizolaci, takže je studený po dlouhou dobu (nebo v zimě teplý). Celý batoh je velice kvalitně proveden, mimo prostor pro tekutinu může být doplněn úložným prostorem o objemu od 9 do 31 litrů.

Jiným zajímavým produktem je ohřívač rukou a nohou. Je to malý pytlík se speciální náplní, který po aktivaci dodává teplo po dobu sedmi nebo 20 hodin (větší provedení) Do bot se dodává ve formě vložky do bot. Neškodí, jenom po dobu 7 hodin příjemně ohřívá. Je ho možné opakovaně použít znovu a znovu, do původního stavu se uvede vyvařením ve horké vodě.

Velký prostor na výstavě byl věnován přístrojům pro noční vidění. Jednalo se hlavně o ruční pozorovací přístroje GEN I, za vynikající ceny i na naše poměry (mezi sedmi až osmi tisíci korunami).

Mezi jiné zajímavé výrobky bych zařadil elektroluminiscenční tyčinku. Má mimořádně dlouhou dobu svítivosti na dvě tužkové baterie a při chůzi v lese její svit postačí na bezpečnou chůzi. Její světlo je daleko příjemnější, než ostré světlo baterky. Díky principu své činnosti, spotřebuje velice málo elektrické energie, je malá a neměla by chybět u nikoho, kdo se pohybuje v noci v přírodě.

Pro střelbu v snížených světelných podmínkách nabízelo několik společností mušku i hledí vyrobenou ze světelných vodičů. Montáž na brokovnici je řešena formou magnetické upínky, na kulovnici formou výměny stávajícího hledí a mušky. Při šeru, nebo v lese vám pak muška i hledí hezky svítí, ale neoslepuje. Dalším výrobkem, který mě zaujal a dalším a dalším byl a byl. Takhle by bylo možné pokračovat velice dlouhou dobu. Není možné vyjmenovat všechny zajímavosti. Jednak proto, že jsem je všechny neviděl, a jednak proto, že prostor pro tento článek je omezen. Budiž útěchou, že některé ze zde vyjmenovaných výrobků popíši podrobněji v dalších číslech časopisu Myslivost.

Ladislav DÉKÁNY


Zdroj: Myslivost, 26. 4. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 07:02