Agris.cz - agrární portál

MŽP možná bude muset EU žádat o deset přechodných období

10. 5. 2000 | ČTK

MŽP možná bude muset EU žádat o deset prechodných období

Ministerstvo životního prostredí, které dosud Evropskou unii chtelo žádat o sedm prechodných období, možná bude muset požádat o další tri. "MŽP... zjistilo,že ... tech kostlivcu ve skríních bylo o neco více, že bez znacného financního navýšení na rešení problému životního prostredí bude nutné požádat o další tri (prechodná období),"rekl po jednání vládního výboru pro evropskou integraci ministr zahranicí Jan Kavan.

Požadované navýšení se podle nej pohybuje rádove ve stovkách milionu korun. Dodal, že však bude nutné hledat kompromisní rešení, o což se zástupci ministerstev životního prostredí, financí a zahranicí pokusí. Výbor se problémem prechodných období zabýval v rámci jednání o národním programu prípravy na clenství v Evropské unii. Práve otázka poctu prechodných období resortu životního prostredí zustává podle ministra nejzávažnejším nevyrešeným problémem.

Na podobe národního programu se podle nej bude nutné definitivne shodnout do jednání vlády, která by se programem mela zabývat na svém prespríštím zasedání.

Clenka Evropské komise Margot Wallströmová, která je odpovedná za životní prostredí, jadernou bezpecnost a civilní ochranu, minulý týden pri návšteve Prahy uvedla, že prechodná období musí být co nejkratší a nejužší. Již dríve rekla, že nekdy nejsou žádosti dostatecne zduvodneny. "Není pochyb, že prechodná období budou zapotrebí..., napríklad u odpadu a odpadních vod. Starost nám však delají další požadavky, napríklad v ochrane prírody - souhlasit s nimi by bylo problematické," uvedla.

Kavan verí, že se najde takový kompromis, aby CR nemusela v kapitole životního prostredí o další tri prechodná období žádat.V totéž doufá i zmocnenec MŽP pro Evropskou unii Bedrich Moldan.Upresnil, že nove zvažovaná prechodná období se týkají rámcové smernice o odpadech a o ovzduší a rozšírení prechodného období v rámci smernice o integrované prevenci a omezování znecištení.

Dalším zatím nedorešeným místem národního programu je podle Kavana spor mezi ministerstvy pro místní rozvoj a financí o navýšení prostredku na regionální politiku na roky 2001 a 2002, který však podle nej není tak vážný. Výbor dnes také projednal materiál o plnení legislativního plánu práce vlády. Vládní mluvcí Libor Roucek rekl, že vláde melo být do 31. brezna predloženo 32 legislativních návrhu. "Bylo konstatováno, že všechny tyto úkoly byly splneny až na jeden zákon, a to zákon o policii. Zde si nový ministr vnitra (Stanislav Gross) vyžádal nekolikamesícní odklad, takže tento zákon bude predložen do 30. cervna tohoto roku," rekl Roucek.


Zdroj: ČTK, 10. 5. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.05.2024 23:10