Agris.cz - agrární portál

Šťastný: Krize vinohradnictví je v přestárlých vinicích

9. 5. 2000 | ČTK

Vysoké náklady na obnovu vinic, pěstování a zpracování hroznů i nedostatečnou dotační politiku považují za oborový problém tuzemští vinaři. "Krize vinohradnictví je v přestárlých vinicích a stovkách dříve vyklučených hektarů," řekl při zahájení 33. Valtických vinných trhů prezident Českomoravského svazu vinařských podniků Antonín Šťastný.

Podmínky pro obnovu vinic nejsou podle něj zajištěny ani tam, kam vinná réva historicky patří. Pozici tuzemských pěstitelů i výrobců neprospívá ani špatná celní ochrana. "Důsledné uplatnění zákona o konkursu by mělo zabránit, aby peníze za víno nekončily u krachujících obchodníků," doplnil Šťastný.

Jednu z největších domácích výstav vín obeslalo 120 domácích i zahraničních výrobců. Konkurenci představovalo 654 vzorků vín,a zahraničí reprezentovaly vzorky ze Slovenska, Rakouska, Řecka, Jihoafrické republiky a Chile. Z těchto vzorků hodnotily odborné komise 418 révových vín bílých a 190 vín červených. Šampiónem dvoudenní výstavy se stalo odrůdové červené víno Cabernet Sauvignon rezerva, ročník 1997 z Chile.

Cenu ministra zemědělství za nejúspěšnější kolekci získal Miloš Michlovský z Rakvic a cenu za nejvýše oceněné bílé víno převzalo ZD Sedlec. Cenu Agrární komory ČR za nejvýše oceněné známkové víno obdržela a.s. Víno Mikulov za červenou Mikulovskou romanci 1999. Vzorky hodnotily v polovině dubna šestičlenné komise pomocí dvacetibodového systému. Letos bude stovka nejlépe ohodnocených vín navržena i k účasti na "Salonu vín ČR", který se buduje na zámku Valtice. Poroty dnes udělily 39 zlatých, 42 stříbrných a 40 bronzových medailí.


Zdroj: ČTK, 9. 5. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.05.2024 21:14