Agris.cz - agrární portál

Dohoda o liberalizaci agrárního obchodu mezi ČR a EU je uzavřena

5. 5. 2000 | ČTK

V Praze byla podepsána na expertní úrovni dohoda o vzájemné liberalizaci agrárního obchodu mezi ČR a Evropskou unií. Smlouva bude předložena do tří týdnů vládě a v případě schválení začne platit od 1. července letošního roku. Dnes to sdělil náměstek ministra zemědělství Tomáš Zídek. Liberalizace zemědělského obchodu je rozdělena do tří skupin.

První zahrnuje tzv. necitlivé položky, které by měly být plně liberalizovány, tedy bez cel, ale s vývozními subvencemi, aniž by byla ohrožena stabilita domácího trhu. Druhá skupina obsahuje položky citlivé, u kterých byly projednány konkrétní množstevní kvóty. V jejich rámci bude obchod liberalizován včetně oboustranného odstranění exportních dotací.

Oboustranná kvóta byla dohodnuta např. vepřového masa ve výši 10 000 tun, u uzenek a salámů z vepřového a drůbežího masa 2300tun, resp. 1000 tun, a u přírodního medu 1000 tun. Ve vepřovém mase je zahrnuto i maso sušené a uzené, u kterých jsou nyní uplatňovány ze strany EU vysoké exportní dotace.

V případě překročení kvóty budou platit běžná cla. Jednostranná kvóta na vývoz ČR do EU bez cel byla dohodnuta např. u višní na zpracování ve výši 3000 tun a u sladu 45 250tun. Zároveň byla prosazena plná a oboustranná liberalizace veškerých produktů z ekologického zemědělství. Na rozdíl od klasických zemědělských výrobků zde nebude liberální prostředí platit od července, protože zde bude ještě třeba dořešit některé technické otázky. Obě strany se naopak nedohodly u žita a ovsa, když návrh ČR na oboustrannou kvótu nebyl ze strany EU akceptován. EU má totiž vysoké přebytky těchto komodit na skladě.

Další jednání o obou komoditách se uskuteční až v příštím roce. Třetí skupinou jsou zpracované zemědělské výrobky. Jednání o nich nebyla zatím uzavřena. EU nesouhlasila mimo jiné s pětinásobným navýšením hodnotové kvóty ČR pro vývoz do EU. Jde např. o cukrovinky, jogurty, trvanlivé pečivo, těstoviny a margaríny.


Zdroj: ČTK, 5. 5. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 10.05.2024 05:44