Agris.cz - agrární portál

Jihočeské pivovary mohou používat označení Budějovické pivo

5. 5. 2000 | ČTK

Jihoceské pivovary mohou používat oznacení Budejovické pivo

Vrchní soud v Praze potvrdil na konci dubna právo a.s. Jihoceské pivovary používat pro pivo Samson oznacení Budejovické pivo (Budweiser Bier). Druhý ceskobudejovický pivovar, n.p. Budejovický Budvar, se totiž již od roku 1992 soudní cestou dožadoval, aby pivovar Samson, který je soucástí Jihoceských pivovaru, odstranil z oznacení svého piva název Budejovické ci Ceskobudejovické.

Budejovický Budvar, který vykazuje výjimecné ekonomické výsledky a je nejvetším exportérem ceského piva, poukazoval nato, že Samson užíval predmetné oznacení, aniž by vynakládal náklady na jeho udržování. Krajský soud v Ceských Budejovicích žalobu Budejovického Budvaru v této veci zamítl již v cervnu 1995 a poté znovu v cervenci 1998.

"Soud uznal, že oznacení puvodu Budejovické pivo užívala naše spolecnost oprávnene a má na nej právo i v budoucnosti. Jihoceské pivovary mohou podle Lisabonské dohody toto oznacení používat i v rade dalších zemí jako je Slovensko, Francie, Itálie, Madarsko, Kuba, Mexiko, Portugalsko, Bulharsko a Tunis," rekl generální reditel Jihoceských pivovaru Miroslav Leština.

Dodal, že rozhodnutí soudu spolecnosti otevírá dvere na exportní trhy. Podle reditele Budejovického Budvaru Jirího Bocka podstata sporu nebyla v tom, zda Jihoceské pivovary mají ci nemají právo užívat oznacení Budejovické pivo, ale v tom, že užíváním tohoto oznacení puvodu pred jeho rádnou registrací porušily zákon."Vzhledem k tomu, že nekolik let po zahájení sporu registraci rádným zpusobem získaly, nemení rozhodnutí soudu nic na tom, že oznacení mohou užívat obe spolecnosti," rekl Bocek.

Zatímco Budejovický Budvar vytvárí stamilionové zisky, Jihoceské pivovary se v posledních letech potýkají s vážnými ekonomickými problémy a snaží se proto prodat pivovary v Treboni a Protivíne. Ponechat si chtejí pouze ceskobudejovický pivovar Samson, který byl založen v roce 1795, tedy o 100 let dríve než predchudce Budejovického Budvaru (Ceský akciový pivovar).


Zdroj: ČTK, 5. 5. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 14:41