Agris.cz - agrární portál

Dodavatelé mléka ovládli představenstvo Mlékárny Stříbro

5. 5. 2000 | ČTK

Představenstvo akciové společnosti Mlékárna Stříbro ovládli v těchto dnech zemědělci dodávající mléko, když v sedmičlenném řídících orgánu obsadili jejich zástupci čtyři místa. Zemědělci, kterým mlékárna dlužila za dodané mléko desítky milionů korun, vyměnili své pohledávky za akcie a získali v mlékárně majoritní podíl. Řekl to člen představenstva z řad dodavatelů a ředitel a.s. Úněšovský statek Miloslav Mentlík.

Podle Mentlíka nabídl majoritní akcionář mlékárny Global-milk s.r.o. zemědělcům za jejich pohledávky 44 tisíc akcií, což představuje přibližně 52 procent základního jmění. Podíl dodavatelů mléka se tak zvýší z původních devíti na více než 60 procent akcií. "Přestože vyrovnáním závazků společnosti Global-milk za akcie mlékárny nedostanou zemědělci ve skutečnosti peníze, jejich prvořadým zájmem je zachovat chod mlékárny.

Ta zaměstnává kolem160 lidí a denně nakupuje 65 tisíc litrů mléka. Na jejím chodu je závislá většina producentů mléka na Tachovsku a části okresu Plzeň-sever," vysvětlil Mentlík. Zároveň podotkl, že pokud podnik zemědělci zcela ovládnou, mlékárně se podaří odvrátit hrozící konkurs.

Dvěma dodavatelům mléka totiž došla trpělivost a podali na firmu návrh na konkurs. Po výměně pohledávek za akcie jsou však ochotni návrh stáhnout. Mlékárna Stříbro vyrábí především konzumní mléčné výrobky -jogurty, tvaroh, zakysané výrobky ale i máslo a sušené mléko. Podnik by pro zajištění rentability výroby potřeboval zvýšit denní nákup mléka na 90 tisíc litrů, dodal Mentlík.


Zdroj: ČTK, 5. 5. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 12.05.2024 05:23