Agris.cz - agrární portál

Vinařští odborníci oceňují vládní schválení vinařského fondu

5. 5. 2000 | ČTK

Vládou schválený návrh novely vinařského zákona, která umožní vznik tzv. Vinařského fondu, přivítali odborníci v oboru. Fond má získat peníze na rozšíření a obnovu přestárlých tuzemských vinic.

"Dobře pojatý fond prospěje,pokud bude ale dobře řízen," řekl místopředseda Českomoravské vinohradnické a vinařské unie Jaroslav Machovec. Podle něj by samotný fond, pokud nebude naplňovat atributy, ztrácel smysl. Ocenil jeho předpokládané působení ve věci osvěty, marketingu a rozvoje moravského vinařství. Vytvoření vinařského fondu je přitom jedinou možností jak obnovit přestárlé vinice ke vstupu země do EU a po zrušení spotřební daně na víno.

Vinaři by do fondu měli přispívat jednou korunou z každého litru vína a 350 Kč z hektaru vinic. Tyto odvody vinařů jsou přitom podstatně nižší než spotřební daň. Generální ředitel Znovínu Znojmo Pavel Vajčner se domnívá, že fond je pro rozvoj domácího vinařství přínosem. Podle něj je však žádoucí, aby stanovenou platbu odvedli všichni prodejci vín, tedy i zahraničních z dovozu.

"Vína (zahraniční) jsou dotována a neplacení do fondu by nebylo vůči tuzemským výrobcům úplně správné," doplnil. Domácí podmínky umožňují optimální plochy vinic v rozsahu až18 tisíc hektarů, přičemž skutečný stav je 10 500 hektarů vinic produkčních a až tři tisíce hektarů ostatních. Odborníci žádají každoroční obnovu asi 600 hektarů vinic, přičemž dotace umožňují pouze poloviční rozsah. Náklady na založení hektaru vinice nyní dosahují až 600 000 Kč. V oboru pracuje nyní přes 10 000 lidí.


Zdroj: ČTK, 5. 5. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 12.05.2024 00:59