Agris.cz - agrární portál

Lionel Jospin: EU bude připravena na rozšíření koncem roku

5. 5. 2000 | ČTK

Přesvědčení, že Evropská unie bude připravena k přijetí nových členů koncem roku2002, tlumočil dnes na jednání v Budapešti předsedům vlád zemí visegrádské čtyřky (České republiky, Maďarska, Slovenska a Polska) francouzský premiér Lionel Jospin.

Datum ani počet zemí,o které by se měla unie rozrůst, sice neoznámil, ale pozval premiéry Miloše Zemana, Viktora Orbána, Mikuláše Dzurindu aJerzyho Buzka do Nice na setkání kandidátů členství v unii, které by se mělo uskutečnit koncem letošního roku ještě před dalším summitem EU.

Jak uvedl po skončení jednání český premiér Miloš Zeman, jedním z dalších zajímavých diskutovaných témat byl také vývoj kursu eura vůči americkému dolaru. Jospin podle Zemana v této souvislosti vyslovil spokojenost s rozvojem evropské ekonomiky, přičemž zdůraznil, že až euro nebude pouze zúčtovací měnou, ale bude reálně na účtech podnikatelů a v kapsách občanů, stane se stabilnější a silnější.

Nynější hodnotu dolaru Jospin označil za konjukturální jev, který spíš ovlivňují finančníci a ne skutečný hospodářský vývoj v Evropě. Francie v příštím pololetí přejímá předsednictví v Radě Evropské unie a také dnešní schůzka podle jejích účastníků přispěla k výměně názorů mezi budoucí předsednickou zemí a nejvážnějšími kandidáty na členství v EU. Současně byla tato schůzka chápána jako povzbuzení a podpora Slovenské republice, která na své cestě do evropských hospodářských a bezpečnostních struktur zůstala za svými sousedy pozadu.

Slovenský premiér Dzurinda v této souvislosti velmi ocenil otevřenou podporu Lionela Jospina, kterou vyjádřil představitelům všech zemí visegrádské skupiny a v jejím rámci i Slovensku.


Zdroj: ČTK, 5. 5. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.05.2024 23:45