Agris.cz - agrární portál

Kavan: Prodloužení konference o reformě EU ohrozí její rozšíření

5. 5. 2000 | ČTK

Kavan: Prodloužení konference o reforme EU ohrozí její rozšírení

Zkomplikování nebo znacné prodloužení konání soucasné mezivládní konference Evropské unie (EU) o reformách jejích institucí by mohlo ohrozit harmonogram vstupu dalších zemí do EU. Ceská republika proto podporuje zámer završit konferenci do konce letošního roku.

Vyplynulo to z vyjádrení ministra zahranicí Jana Kavana (CSSD) pred cleny snemovního výboru pro evropskou integraci.

Kavan potvrdil, že se Cesko i dalších kandidáti na clenství v EU chtejí vyjadrovat k zamýšleným zmenám v institucích EU. Ceské ministerstvo zahranicí napríklad soudí, že v budoucí Evropské komisi by každý clenský stát EU mel mít zástupce. Nyní má komise20 clenu, velké evropské zeme mají po dvou a malé po jednom. Hlavním úkolem komise je pripravovat legislativu EU, dohlížet na její uplatnování, každodenne rídit a provádet politiky, za než nese zvláštní odpovednost, a kontrolovat obecne plnení smluv, na jejichž základe byla zrízena Evropská spolecenství a EU. Soucástí zvažovaných reforem komise je také zmena v rozhodování jejích clenu. Kavan podporuje to, aby se o více oblastech rozhodovalo kvalifikovanou vetšinou hlasu.

Kavanuv námestek a hlavní vyjednavac o vstupu CR do EU Pavel Telicka pred stejným výborem reagoval na spekulace o urychlení, ci naopak zpomalení procesu rozširování EU a o "zmene nálad" v EU v této veci. Poznamenal, že nemá objektivní kritéria pro vyhodnocení techto úvah. Merítkem pro nej není napríklad to, zda CR v rámci nynejšího portugalského predsednictví v EU absolvovala tri a ne ctyri kola jednání, ani pocet predbežne uzavrených kapitol.

"Fakt rozšírení (EU) byl akceptován všude," rekl námestek. Neskrýval ovšem, že názory na rychlost a proces rozšírení jsou v EU ruzné. Potvrdil, že pri rozhovorech o vstupu CR do EU by se v polovine tohoto roku mely otevrít všechny kapitoly jednání.Pokrok se podle nej dá ocekávat napríklad v oblasti celní unie,opak bude asi patrný v oblasti audiovize a práva obchodních spolecností.


Zdroj: ČTK, 5. 5. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.05.2024 12:14