Agris.cz - agrární portál

Vláda schválila vytvoření Vinařského fondu na obnovu vinic

4. 5. 2000 | ČTK

Návrh novely zákona o vinařství a vinohradnictví, která umožní vytvoření tzv. Vinařského fondu, včera schválila vláda. Fond by měl získávat peníze mimo nedostačující státní rozpočet na obnovu přestárlých vinic a na případné rozšíření jejich celkových ploch, které se po vstupu ČR do Evropské unie (EU) nemohou podle zákazu EU dále rozšiřovat.

Na tiskové konferenci po zasedání kabinetu to uvedl ministr zemědělství Jan Fencl. "Je to jediné řešení, jak dosáhnout podpory obnovy přestárlých vinic, aby mohly konkurovat EU," uvedl Fencl. Podmínky v ČR umožňují optimální plochy vinic v rozsahu 16 až18 tisíc hektarů, přičemž skutečný stav je 10,5 tisíce hektarů produkčních vinic a dva až tři tisíce hektarů ostatních.

Přestárlost českých vinic vyžaduje obnovu v rozsahu 600 hektarů každoročně, přičemž 30miliónová dotace MZe podporuje obnovu pouze v rozsahu 300 hektarů vinic ročně a nelze předpokládat výraznější zvýšení. Náklady na založení hektaru vinice se každoročně zvyšují a dosahují až 600 tisíc Kč/ha.

Vinaři by do fondu měli přispívat jednou korunou z každého litru vína a 350 Kč z hektaru vinic. "Odvody vinařů jsou podstatně nižší než spotřební daň," dodal. Koncepci vinohradnictví je podle MZe nutné směrovat na výrobu jakostních vín, aby odvětví bylo schopné přežít konkurenci a přebytek výroby vína v EU. Tento postup, který předpokládá rozvoj pěstitelské a zpracovatelské techniky a technologie, propagaci a osvětovou činnost, si vyžádá nezbytnou finanční podporu. Ve vinařství v ČR pracuje přes 10 000 lidí.

Vláda rovněž schválila novelu zákona o rostlinolékařské péči a návrh zákona o ochraně práv k novým odrůdám rostlin. Naopak ministr Fencl opět stáhl návrh zákona o Státním lesním fondu, který by podle něj nenalezl v současnosti v parlamentu potřebnou poslaneckou podporu.


Zdroj: ČTK, 4. 5. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.05.2024 11:07